Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Milyen lepke ez?

Paraméterek

Sorozat Kis természetkalauz
Szerző Dreyer, Wolfgang
Cím Milyen lepke ez?
Alcím 143 lepke egyszerű meghatározása
Kiadó Sziget Könyvkiadó
Kiadás éve 2013
Terjedelem 128 oldal
Formátum A/6, ragasztókötött
ISBN 978 615 5178 46 7
Ár:
1.480 Ft
1.332 Ft
Kedvezmény: 10%
Zsebméretű praktikus határozó erdei barangolásainkhoz. Az Európában előforduló 143 legismertebb lepkefaj részletes leírása, minden fajról, a legjellegzetesebb hernyókról is látványos, színes fotó. A meghatározást színkód és a legfőbb jellemzők pontos leírása segíti.

Leírás

Zsebméretű praktikus határozó erdei barangolásainkhoz:

– az Európában előforduló 143 legismertebb lepkefaj részletes leírása,
– minden fajról, a legjellegzetesebb hernyókról is látványos, színes fotó,
– a meghatározást színkód és a legfőbb jellemzők pontos leírása segíti.
A pillangók és a lepkék sokfélék
A pillangók a Föld második legnagyobb állatcsoportja. Alig van a szárazföldön olyan élettér, amelyet ne hódítottak volna meg ezek a bájos külsejű rovarok. A lepkék egész évben körülöttünk vannak: szorgosan látogatják a kertünkben nyíló virágokat, éjjelente odarepülnek a megvilágított ablakhoz, libbenő szárnyuk magával ragadja a tekintetünket, színeikre és formájukra pedig újra meg újra rácsodálkozunk. Már röviddel az utolsó fagy után, márciusban kirajzanak a tavasz első küldöttei. A sárga színű citromlepkét mindenki ismeri, talán még a kis rókalepke és a nappali pávaszem neve is ismerősen cseng. Innentől azonban sokunknak már nehézkesen megy a fajok meghatározása. Kevesen tudják például, hogy a kertünkben lakik a rózsaaraszoló, nálunk éjszakázik a tevenyakú púposszövő, olykor meglátogat a fenyőszender, és hogy a vadgesztenyelevél aknázómoly miatt barnulnak meg és hullanak le idő előtt gesztenyefáink levelei. Ez a zsebméretű természetkalauz számtalan lepkét mutat be lapjain; 135 olyan lepkefaj szerepel benne, amelyekkel nap mint nap találkozunk, anélkül, hogy észrevennénk őket. Elkísérnek bennünket erdei sétáinkon, rászállnak a nyári orgona virágára a kertünkben, megcsodáljuk őket, ha túrázunk a hegyekben, vagy ha a Földközi-tenger partján nyaralunk. Az életmódja mindegyik lepkének más és más, röviden be is mutatjuk őket, hogy kedvet csináljunk az önálló megismeréshez. Az ember mindig is érdeklődött a lepkék iránt, ezt bizonyítják az esetenként elbűvölő elnevezések is: hajnalpírlepke, kacsafarkú szender, szomjas pohók vagy aranyos tűzlepke. Találkozhatunk a sakktábla-lepkével, az admirálissal vagy akár a kis téliaraszolóval, és mindegyiknek saját többnyire rejtett élete van.
A lepkefajok meghatározása
Azért, hogy a különböző lepkefajok könnyebben felismerhetők legyenek, szárnyuk jellegzetes alapszíne, vagyis fehér, sárga, kék, zöld, narancssárga és barna színek szerint rendeztük őket. A többi színes vagy többszínű pillangót a „színes szárnyúak” alcím alá soroltuk. El kell ismernünk, hogy a pillangókat nem mindig egyszerű a szárnyuk színe szerint csoportosítani. A gyakori boglárkák esetében például a hím gyönyörű kék színű, de a nőstény inkább narancssárga. Miután a boglárkalepkék egy élettérben mindig együtt repülnek, úgy döntöttünk, hogy a kék színű hím után a kék szárnyúakhoz soroljuk őket, és mindig odaírjuk a hozzá tartozó nőstényt. Így nagy biztonsággal meglehet határozni az adott fajt.
Sok lepke, ha virágra száll, összezárja a szárnyát, amely a fonákján gyakran teljesen más színű vagy mintázatú. Ebben az esetben aszerint csoportosítjuk, őket amilyennek repülés közben látszanak, és az ismertetőjegyek között kitérünk a szárny fonákjának színére. A 10-11. oldalon pedig összegyűjtöttük a legjellegzetesebb fonák-mintázatú pillangókat. Előfordulnak olyan fajok is, ahol a hernyó jóval jellegzetesebb, mint az elrejtőzve élő lepke. Egyes hernyók nemcsak a növényeket károsítják, hanem az emberek (főleg a gyerekek) erősen allergiásak rájuk. Ilyen például a búcsújáró lepke és a fenyő-búcsújáró lepke hernyója. A biztosabb felismerés érdekében táblázatba soroltuk a legfontosabb és leggyakoribb hernyókat. Legkésőbb egy nyár múlva a könyv segítségével közelebb kerülhetünk a hazai lepkékhez és pontos meghatározásukhoz.
 
Fordította: Jakab Judit