Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mindig a gyerekkel van a baj?

Paraméterek

Szerző Barnáné Likovszky Márta
Cím Mindig a gyerekkel van a baj?
Alcím Az egyéni bánásmód óvodai alkalmazása
Kiadó Fővárosi Pedagógiai Intézet
Kiadás éve 1999
Terjedelem 129 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 501 158 x
Ár:
1.500 Ft
900 Ft
Kedvezmény: 40%

Mindig a gyerekkel van a baj? A kérdés szándékosan provokatív. Arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy viszonyulásunk a nevelési gondokhoz meghatározó.

Leírás

Mindig a gyerekkel van a baj? A kérdés szándékosan provokatív. Arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy viszonyulásunk a nevelési gondokhoz meghatározó. A PREFER vizsgálat néhány idevonatkozó eredménye nagyon elgondolkodtató: „Megdöbbentő, hogy a szülők és a pedagógusok az 5-6 éves gyerekek közel felét az „erőszakos, kötekedő, követelőző, türelmetlen” és/vagy „nyugtalan, nagyon mozgékony, ideges” kategóriába sorolták. Közel egynegyedüket a „nagyon félénk, csöndes, visszahúzódó, zárkózott” kategóriába, 15-16%-át pedig „nagyon lassú mozgásúnak, fáradékonynak, 1ustái minősítették.” (Nagy József: 5-6 éves gyermekeink iskolakészültsége, Akadémiai Kiadó, Bp. 1982. 257. o.)
A szerző mentő körülményként a lelkiismeretességet említi, hogy tudniillik a kisebb zavarokat is jelezték a megkérdezettek. Ugyanakkor mindenképpen át kell gondolnunk a tolerancia hiányának és a viselkedési normákban való bizonytalanságnak a szerepét ezekben az adatokban. Hiszen maga a reprezentatív vizsgálat valójában a gyerekek egyharmadánál talált lemaradást az önállóság, a tanulás és a szociális magatartás területén.
Ahhoz, hogy a bajban lévő gyereket támogatni tudjuk, szembe kell néznünk azzal a felelősséggel, hogy árthatunk is, ha nevelői beállítottságunk, attitűdünk nem diktálja számunkra, hogy minden ránk bízott gyermek megértéséig és elfogadásáig el kell jutnunk. Sok kérdésre nem tudjuk a választ, gyakran tehetetlennek érezzük magunkat. Ez a tehetetlenség, ha nem vigyázunk, a gyermek ellen fordulhat. Így kaphat kezelhetetlen, kibírhatatlan, óvoda réme stb. címkét az olyan gyermek, akivel még nem tudunk bánni. Ezek a bélyegek sajnos önmegvalósító jóslatokká válhatnak, ha nem cseréljük le őket az adott gyerek által teljesíthető pozitív elvárásokra. A nevelési gondok gyakoriságának növekedése, a problémák súlyosbodása, összetettsége az intézményes nevelés keretei között folyó nevelés-tanítás feladatait sokrétűbbé, bonyolultabbá tette.
 
Írta: Barnáné Likovszky Márta
Lektor: Porkolábné dr. Balogh Katalin, Pázsikné Szilágyi Gabriella 

Tartalom

Előszó
Mindig a gyerekkel van a baj?
Viselkedésrendezés az óvodában (Barnáné Likovszky Márta, Budapest, XXI. kerületi
Pedagógiai Szolgáltató Szervezet)
1. A viselkedésrendezés alapjai
2. A viselkedésrendezés alapelvei a pedagógiai alkalmazásban
Összegzés
Csoportkezelés
Melléklet
A személyiségfejlesztés lehetőségei és gyakorlata (Mester Ferencné, Sinkovicsné Király Angéla, Budapest, XXII. kerület, Erzsébet királyné úti Óvoda)
Egyéni fejlesztés, viselkedésrendezés az óvodában (Gáspár Gáborné, Budapest, XII. kerület, Németvölgyi úti óvoda)
Egy óvónő „megerősítői”
Viselkedésrendezés (Bordás Józsefné, Budapest, VII. kerület, Murányi utcai Óvoda)
2. Megerősítők, rendezési tervek
3. Folyamat és eredmények
A tanfolyam elméleti anyagának hatása nevelőmunkámra (dr. Remzsőné Piti Kata, Budapest, III. kerület, Pedagógiai Szolgáltató Intézet)
Konkrétumok megfogalmazása
Megerősítő, megerősítés
„Meg kell tanítani a haragot kifejezni”
A büntetés
A jelzés
Idézetek
Egyéni fejlesztés óvodai csoportokban (Felvégi Józsefné, Budapest, XXII. kerület, Anna utcai Óvoda)
I. A tanfolyamra való jelentkezésem indokai
II. Az elsajátított ismeretanyagok gyakorlati alkalmazása
III. Befejező gondolataim a differenciált egyéni bánásmódról
Differenciált egyéni bánásmód alkalmazása az óvodában (Esettörténet) (Muhari Mária, Budapest, XI. kerület, Albert utcai Óvoda)
Felhasznált szakirodalom
Nevelési gondok az óvodában avagy sikerül-e Gáborkának beilleszkedni a csoportba? (dr. Bokorné Székely Irma, Budapest, XIX. kerület, Eötvös utcai Óvoda)
Egyéni és csoportos fejlesztés óvodai csoportban (Sira Pálné, Honvédelmi Minisztérium, Budapest, Balaton utcai Óvoda)
Irodalomjegyzék
Az egyéni különbségek tiszteletben tartása az óvodában (Ujhelyi Lászlóné, Budapest, XXII. kerület, Erzsébet királyné úti Óvoda)
Esettörténet
Felhasznált irodalom
Gondolatok az egyéni bánásmód kérdéseiről (Barna Imréné, Fővárosi Pedagógiai Intézet, Gyakorló Óvoda)