Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Minnesang

Paraméterek

Sorozat Eötvös Klasszikusok
Cím Minnesang
Alcím A középkori német világi líra gyöngyszemei
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 1998
Terjedelem 140 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 9024 33 3
Eredeti ár:
1.885 Ft
1.791 Ft
Online kedvezmény: 5%

Hiánypótló könyvet tart kezében az olvasó. A középkori német udvari líra ugyanis – sajnálatos módon – mind a műfordítás, mind a könyvkiadás tekintetében elhanyagolt.

Leírás

Hiánypótló könyvet tart kezében az olvasó. A középkori német udvari líra ugyanis – sajnálatos módon – mind a műfordítás, mind a könyvkiadás tekintetében elhanyagolt. Pedig a minnesang a régi német irodalom és az egész európai líra egyik igen fontos fejezete. 1935-ben Balogh Károly szerkesztésében jelent meg egy válogatás Lovagköltők, Dalok a Minnesang virágkorából címmel. Ez az antológia – amellett, hogy a minnesang-költészetnek csak egy meglehetősen szűk keresztmetszetét adja – ma már hozzáférhetetlen, s az átültetések egy része mára már elavultnak tekinthető. Az 1960-ban kiadott Énekelj aranymadár című gyűjtemény a középkori német udvari lírát és epikát főképp kortárs költők tolmácsolásában mutatja be. Ez a kiadás, amelyet Lator László válogatott, ma is jól használható, azonban a szélesebb olvasóközönség számára gyakorlatilag ez is hozzáférhetetlen. Ugyanez vonatkozik az 1961-ben megjelent Walther von der Vogelweide válogatott verseit tartalmazó kötetre is (szerk. Keresztury Dezső).
A középkori német világi líra gyöngyszemei című antológia megszerkesztésének és közreadásának elsődleges szándéka a minnesang-költészet egy szélesebb spektrumának bemutatása. A válogatás elsősorban korábban már megjelent műfordításokra épül, de tartalmaz jónéhány olyan átköltést is, amelyek itt jelennek meg először. E fordítások két fiatal műfordító, Győrei Zsolt és Mohácsi Árpád munkái.
Az antológiát haszonnal forgathatják tanárok, egyetemisták éppúgy, mint a költészet, az irodalom iránt érdeklődő olvasók.
 

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
2.355 Ft 2.237 Ft
Raktáron
3.175 Ft 3.016 Ft
Raktáron
1.985 Ft 1.886 Ft
Raktáron
5.900 Ft 5.605 Ft
Raktáron
8.000 Ft