Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Moderátoriskola

Paraméterek

Szerző Nissen, Peter – Iden, Uwe
Cím Moderátoriskola
Alcím Kézikönyv a moderációs módszer iskolai alkalmazásához, a korszerű kommunikációhoz és a közös tanulás gyakorlatához
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve 1999
Terjedelem 218 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 16 2563 x
Ár:
1.990 Ft
1.691 Ft
Kedvezmény: 15%

A szerzők a moderációs módszer iskolai alkalmazásába vezetik be az olvasót. 15 példát, foglalkozási tervezetet mutatnak be részletesen, s ezek mindegyike meggyőz arról, hogy mennyivel egyszerűbben, simábban, tárgyszerűbben oldhatjuk így meg közös gondjainkat, mint a megszokott vitákkal.

Leírás

A ma iskolájában a diákok viszonylag hamar értésünkre adják, ha az alkalmazott tanítási módszerek nincsenek ínyükre. Ez a könyv abban szeretne segíteni, hogyan tudunk úrrá lenni az ilyen hangulaton, és hogyan tudjuk kedvezően befolyásolni a tanítás folyamatát, erősíteni a teljesítmény motivációs szerepét. A moderációs módszer az utóbbi években rohamléptekkel terjed az élet minden olyan területén, ahol a csoportok közötti és csoportokon belüli eredményes kommunikáció elengedhetetlen feltétele a célok elérésének. Természetesen mint oly sok más esetben, itt is a gazdasági életben kezdődött e hatékonyság növelő módszer térhódítása, de mára az oktatási környezet fejlesztése legalább ilyen fontos hangsúlyt kapott. A moderációs módszer tekinthető új didaktikai eljárásnak, ötletesen kifundált szervezési formának, egy újdonsült kommunikációs modellnek. Abból indul ki, hogy jó, ha közös megbeszéléseinket egy tárgyilagos kívülálló, azaz egy moderátor vezeti. A moderátor „vezető”, de nem abban az értelemben, hogy irányt mutat, és eligazít jó és rossz között, hanem csak segíti a beszélgetést, hogy kiderüljön: mit tartanak jónak a résztvevők. Segít felszínre hozni mindazt, ami a gondolatokban közös, segít világossá tenni a lappangó véleményeket, a burkolt ellentéteket.
Ez a könyv a moderációs módszer iskolai alkalmazásába vezeti be olvasóit. A módszer ismertetése mellett 15 példát, foglalkozási tervezetet mutat be részletesen, s ezeknek mindegyike meggyőz arról, hogy mennyivel egyszerűbben, simábban, tárgyszerűbben oldhatjuk meg közös gondjainkat, mint a megszokott – sokszor vég nélküli – vitákkal. A példák között éppúgy akad tantestületi értekezlet leírása, mint szülői értekezleté, a könyv mintát ad tanár-diák munkamegbeszélés és iskolai óra moderációs megszervezésére, kitérve a foglalkozások menetére, a felhasználható eszközökre. Természetesen nem „csodaszert” kínálunk. Csupán egy eszközt, mely önmagában ugyan mit sem ér, de lehetőséget ad egy új kommunikációs kultúra elsajátítására. De módszer legfontosabb eleme azért a kreatív, új módszerekre fogékony iskolavezető és pedagógus, akik kollégáik és a rájuk bízott gyerekek hatékonyabb munkája érdekében időt és energiát áldoznak az új technikák elsajátítására és bevezetésére. 
 

Írta: Peter Nissen – Uwe Iden

Fordította: Loránd Ferenc

Tartalom

A fordító előszava
A német kiadás előszava
Bevezető
A kiindulási helyzet
A moderációs módszer bemutatása
A moderációs módszer alapeszméi
A moderátor magatartása
Vizuális megjelenítés
A kérdések megformálása
A moderálás menete
A moderációs tábla mint prezentációs szemléltetőeszköz
A prezentáció előkészítése
A prezentáció kivitelezése
Utólagos visszajelzések
Példák a moderációs módszer, illetve egyes moderációs lépések alkalmazásához
Munkaértekezlet
Nevelőtestületi értekezlet lebonyolítása
Egy kezdeményezőkör megalakítása
Pedagógiai konferencia
Iskolavezetőségi ülés
Az első szülői összejövetel
Egy tematikus szülői értekezlet
Az iskolai szülői munkaközösség ülése
Diák-tanár szakkör
A kezdő- és a kiértékelő szakasz
Szövegelemzés kezdeti lépései
Vizuális szövegfeltárás
Ismeretközvetítés
Megismerkedés és az elvárások megfogalmazása.
Osztálykirándulás tervezése
A moderációs módszer bevezetése az iskolába mint rendszerbe
Az egyszerűtől a bonyolult felé
Az egyéni beállítódás
A módszer nem öncélú
A moderációs eszközpark
Környezetbarát kivitelezés
Kísérletezés
Moderátortréningek
Kitekintés
Záró megjegyzések