Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Módszertani útmutató a magyar nyelv tanításához

Paraméterek

Sorozat Károli Könyvek
Szerző Dóla Mónika
Cím Módszertani útmutató a magyar nyelv tanításához
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 170 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 414 756 5
Eredeti ár:
1.500 Ft

A jelen kötet bemutatja azokat a nyelvpedagógiai megfontolásokat és alapelveket, amelyekre napjaink magyar (mint idegen) nyelv tanítása épülhet a tervezéstől az értékelésig, és módszertani javaslatokkal szolgál a tanítási-tanulási folyamat egyes fázisaihoz a magyar (mint idegen) nyelv (leendő) tanárai számára.

Leírás

A szoros értelemben vett szakmódszertan a tanítás-tanulás gyakorlati szintjére tartozik. Feladata, hogy a tanulás kontextusának függvényében meghatározott célokhoz, tartalmakhoz és eredményekhez tanulási-fejlesztési és értékelési folyamatokat, eljárásokat, gyakorlatokat rendeljen: útmutatást nyújtson a tanórai tevékenységek megtervezéséhez, technikákat, eszközöket javasoljon a tanításhoz-tanuláshoz mint gyakorlati tevékenységhez. A tanórán alkalmazott módszerek és eljárások sohasem légüres térben mozognak, nem csupán találomra összeszedett, foltvarrás-szerűen összeillesztett „színes” ötletekre utalnak, amelyek élvezetesebbé teszik a tanulást, hanem szervesen kötődnek különféle nyelvtudományi, pszichológiai, pedagógiai modellekhez, szemléletekhez.
A jelen kötet bemutatja azokat a nyelvpedagógiai megfontolásokat és alapelveket, amelyekre napjaink magyar (mint idegen) nyelv tanítása épülhet a tervezéstől az értékelésig, és módszertani javaslatokkal szolgál a tanítási-tanulási folyamat egyes fázisaihoz a magyar (mint idegen) nyelv (leendő) tanárai számára. A főbb fejezeteket nyitott végű kooperatív gyakorlatok indítják: ezek célja, hogy előkészítsék a témát, és arra ösztönözzék az olvasókat, illetve a tanárjelölteket, hogy elgondolkodjanak azzal kapcsolatban néhány releváns kérdésen és problémán. A feladatok ugyanakkor jól alkalmazhatók a tanárképzés módszertani kurzusai során is. A fejezetekben tárgyalt általános didaktikai elvek leírását konkrét példák, javaslatok egészítik ki a módszertani eljárásokra és lépésekre vonatkozóan. A főbb fejezetek végén ellenőrző kérdések segítik az önálló tanulást: az ismeretek rendszerezését és ellenőrzését. Ennek az útmutató segédkönyvnek tehát az a célja, hogy segítse a (leendő) tanárok gyakorlati munkáját azzal, hogy támpontokkal szolgál a tanulási-fejlesztési folyamat megtervezéséhez, megszervezéséhez és támogatásához, valamint konkrét eljárásokat, gyakorlatokat javasol a tanórai munkához és a tanítás-tanulás értékeléséhez.

 

L’Harmattan Kiadó, 2021.

Írta: Dóla Mónika

Lektor: Nádor Orsolya, Durst Péter