Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Műelemzési kísérletek, gondolkodás-módszertani gyakorlatok az irodalom és a képzőművészet tárgyköréből

Paraméterek

Szerző Cserjés Katalin
Cím Műelemzési kísérletek, gondolkodás-módszertani gyakorlatok az irodalom és a képzőművészet tárgyköréből
Kiadó JATEPress
Kiadás éve 2000
Terjedelem 270 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN JATE23
Ár:
1.260 Ft
1.197 Ft
Kedvezmény: 5%

A kötet szituáció- és problémafeltevésre, gondolatébresztésre vállalkozik, annak tudatosítására, hogy az irodalomtanítás igen nehéz dolog, és roppant önállóságot igényel.

Leírás

„Mire vállalkozhat egy egyetemi jegyzet, melynek kitűzött feladata az irodalomtanítás módszertanának felvázolása? Egyáltalán: helyes-e az irodalomtanítás módszertanáról beszélni? Létezhet-e kánonja az irodalomtanításnak, szabad-e itt szabályokat kijelölni? Meggyőződésem, hogy nem. Nem létezik ilyen szabályozó rendszer, mint ahogy a jegyzet második részében ugyanezt szeretném bizonyítani a műelemzésekkel kapcsolatban is. Ki mondhatná meg, akár 30 éves tanítási tapasztalat birtokában, hogy így kell irodalmat tanítani, így kell művet elemezni? Kánon nincs, halálbiztos módszerek nincsenek, de ha ezt nem lehet megmondani, akkor honnan várhat segítséget egy leendő magyartanár? Semmit nem lehet és szabad mondani az irodalom tanításáról? Kategorikus követeléseket, egyetlen üdvözítő utat biztos nem. Tapasztalatok azonban vannak, tanácsok, lehetséges módok, összegyűjtött, jellegzetes problémák, szempontok (szándékosan) nyitvahagyott kérdések. A döntés a leendő magyartanárra van bízva.
Ez a jegyzet sem vállalkozhat másra, mint szituáció- és problémafeltevésre, gondolatébresztésre, annak tudatosítására, hogy az irodalomtanítás igen nehéz dolog, és roppant önállóságot igényel.
 
Írta: Cserjés Katalin
Lektor: Gyémánt Csilla