Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Multikulturális nevelés

Paraméterek

Szerző Cs. Czachesz Erzsébet
Cím Multikulturális nevelés
Alcím Szöveggyűjtemény tanító- és tanárszakos hallgatók számára
Kiadó Mozaik Kiadó
Kiadás éve 1998
Terjedelem 176 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 6972 26 5
Ár:
2.380 Ft

A kötetet elsősorban tanárszakos egyetemi hallgatók számára állítottuk össze, de úgy véljük a már pályán levő pedagógusok számára is hasznos lehet.

Leírás

A bevezető, eredetileg is magyarul megjelent tanulmányban összefoglaljuk, hogy történetileg milyen típusú multikulturális oktatáspolitikák jöttek létre, illetve milyen fő törekvések jellemzik ezeket. A fordításokat három nagy téma köré csoportosítva válogattuk. Az elsőben a kultúra és a viselkedés különbségeiről kulturális antropológiai, oktatáspolitikai és pszichológiai hátterű tanulmányokat olvashatunk. Itt nem csupán a hagyományos értelemben vett kisebbségekkel kapcsolatos írásokat, hanem egy, a társadalmi nemmel foglalkozó írást is közlünk. A második részben a kulturális és erkölcsi értékeknek az interkulturális nevelés során felvetődő problémáit elemzi a két tanulmány. Különösen nagy hangsúlyt kapnak a különböző etnikai és vallási értékek, valamint a világi liberalizmus közötti lehetséges konfliktusok. A nyelv, mint kitüntetett kultúrahordozó a témája a harmadik rész tanulmányainak. Mindkét tanulmány a kétnyelvűség, mint oktatási és multikulturális nevelési cél mellett érvel. A svéd szerző által bemutatott nyelvoktatási modell a szerkesztő véleménye szerint különösen tanulságos és toleráns mintát nyújthat a magyarországi kisebbségekkel kapcsolatos nyelvpolitika számára. A kötetet elsősorban tanárszakos egyetemi hallgatók számára állítottuk össze, de úgy véljük a már pályán levő pedagógusok számára is hasznos lehet.
 
Írta: Cs. Czahesz Erzsébet

Tartalom

Lesznyák M. és Czachesz E. (1995): Multikulturális oktatáspolitikai koncepciók
A kultúra és a viselkedés hasonlóságai és különbségei
J. V. Berry – Y. H. Poortinga – M. H. Segal – P. R. Dasen (1992): Kulturális átörökítés és kulturális fejlődés (Fordította: Molnár Edit Katalin)
J. W. Berry –Y. H. Poortinga – M. H. Segall – P. R. Dasen (1992): Etnikai csoportok és kisebbségek (Fordította: Tarkó Klára)
J. A. Banks (1992): Multikulturális oktatás: megközelítések, fejlesztések és dimenziók (Fordította: Zoltán Patrícia)
Gilligan, C.: A nő helye a férfi életciklusában (Fordította: Fejér Katalin és Molnár Edit Katalin)
Nevelés és a kulturális sokféleség
I. Vine (1992): Morális sokszínűség vagy egyetemes értékek? Az erkölcsi nevelés problematikája szociálisan tagolt társadalmakban (Fordította: Molnár Edit Katalin)
J. A. Banks (1993): Nevelés és kulturális sokszínűség az Egyesült Államokban (Fordította: Molnár Edit Katalin)
A nyelv szerepe a multikulturális/interkulturális oktatásban
E. Hernandez-Chávez (1988): Nyelvhasználati politika és nyelvi jogok az Egyesült Államokban. Kérdések a kétnyelvűség témaköréből (Fordította: Tarkó Klára)
G. Tingbjörn (1988): Aktív kétnyelvűség. A bevándorló gyerekek nyelvi oktatására irányuló svéd szándék (Fordította: Tarkó Klára)
Névmutató
Irodalom