Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Munkám családi szkriptekkel

Paraméterek

Sorozat Családterápiás sorozat
Szerző Byng-Hall, John
Cím Munkám családi szkriptekkel
Kiadó Animula Kiadó
Kiadás éve 2003
Terjedelem 264 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 9410 35 7
Eredeti ár:
3.300 Ft
3.135 Ft
Online kedvezmény: 5%

Byng-Hall a családi történetek megváltoztatása, a családi szkriptek megváltoztatása és a családi kapcsolatok megváltoztatása közötti kölcsönhatásokat vizsgálja.

Leírás

A posztmodernizmus segített abban, hogy megértsük: minden történetnek megvan a maga sajátos érvényessége és egyik sem objektív valóság. Ez lehetőséget ad arra, hogy tiszteljük klienseink történeteit és saját benyomásainkat ne tekintsük kizárólagos objektív igazságnak. Klienseink azért fordulnak hozzánk, mert a történeteik már nem hatékonyak – nem adnak magyarázatot és cselekvési keretet. Egy olyan történetet keresnek, amelyik nagy valószínűséggel megoldja a problémáikat.
Byng-Hall a családi történetek megváltoztatása, a családi szkriptek megváltoztatása és a családi kapcsolatok megváltoztatása közötti kölcsönhatásokat vizsgálja. Azt mondja: a terápia akkor ér véget, amikor a kliensek úgy átírták a történetet, hogy biztonságban érzik magukat. Csak ebben a biztonságban kezdhetik megváltoztatni a régi mintázatokat és kezdhetnek másképpen viselkedni, „improvizálni”: vállalni annak a kockázatát, hogy nem a régi mítoszok, hanem az új helyzetek alapján cselekszenek.
Byng-Hall könyve elméletileg is kiválóan megalapozott, de ami különösen lenyűgözi az olvasót: a kiváló esettanulmányok. Ezekben mutatkozik meg terapeutai stílusának rugalmassága, képzelőereje, a technikák ötvözésének a könnyedsége – egyáltalán nem érzi szükségesnek a helyzet feletti kontrollt, sőt még azt sem, hogy tudja, hová tart és hogyan jut oda. Csak mélységesen emberi. És talán, amit a legjobban tisztelhetünk Byng-Hallban, a terapeutában: az emberi létbe és a változás képességébe vetett megingathatatlan hit.

Tartalom

Előszó
Bevezetés
A szkriptektől az improvizációig
Biztos alap és improvizálás
A szkriptek természete
Generációkon átívelő azonosulás
A családi szkriptek átírása
Egy eset bemutatása
Biztos családi alap kialakítása
Biztonság a családban
Terápia és szupervízió mint biztos alap
Mítoszok és legendák a biztonságról
Gondoskodás és kontroll közötti konfliktusok megoldása
Távolságkonfliktusok megoldása
A szülői szkriptek pozitív átfogalmazása
A szkriptek újraszerkesztése változások idején
Szkriptek egy új család kialakulásában
Gyász és szkriptek
Megszakadt szkriptek: a család felbomlása és a rokkantság
Irodalom