Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Negyedszázad siker

Paraméterek

Szerző Ajler Ferencné
Cím Negyedszázad siker
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2010
Terjedelem 72 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9412 70 5
Eredeti ár:
1.490 Ft
447 Ft
Online kedvezmény: 70%

Pályakezdő koromban nagyra értékeltem volna, ha egy óvodai tapasztalatokról szóló könyv a kezembe kerül. Mit nem adtam volna, ha láthatok egy „mintát”. A minőségbiztosítás területén fellelhető óvodai tapasztalatokkal sem voltam elkényeztetve. Könyvemben mindezt pótolni szeretném egyfajta alternatíva bemutatásával.

Leírás

Pályakezdő koromban nagyra értékeltem volna, ha egy óvodai tapasztalatokról szóló könyv a kezembe kerül. Szakmai életutam során mindig örültem, ha betekintést nyertem más intézmény életébe, mert abból mindig tanultam valamit. No és a vezető pályázat? Mit nem adtam volna, ha láthatok egy „mintát”. A minőségbiztosítás területén fellelhető óvodai tapasztalatokkal sem voltam elkényeztetve. Könyvemben mindezt pótolni szeretném egyfajta alternatíva bemutatásával.
A könyv első fejezete arról szól, kiből lehet vezető, és mit kell tudni ahhoz, hogy vezető legyen valakiből. A második fejezet egy vezetői pályázat lehetséges vázlatát mutatja be. Egy alternatívát, amelybe be lehet illeszteni mindazt, ami elvárható egy pályázattól. A helyzetelemzés fontosságát, az előrelátás szükségességét, a forrásteremtés művészetét tárja fel. A harmadik részben a nevelőtestület, s azon belül az egyes óvónők és a vezetők közötti viszonyok alakítása, és a pedagógiai munka támogatása bizonyítják az intézmény sikeres működését.
Az utolsó rész egy közel három évtizedig tartó vezetői életút bemutatásával igazolja, hogy egy jól felépített szervezet, közösen kialakított nevelési program, és a partnerközpontú működés miként állíthatóak a nevelőmunka szolgálatába. A múlt értékeinek tisztelete, a jelen kihívásának megfelelő szakmai tudás és emberi magatartás együttesen biztosíthatják az intézmény jövőjét.
A bevezető gondolatok az olvasók különböző célcsoportjához szólnak, a zárszó pedig tömör számvetést készít egy szakmai élet legfontosabb szakaszáról. Bízom benne, hogy a leírt tapasztalatok valamelyike a tisztelt olvasónak is hozzájárul sikeres munkájához.
 
                                                                                                                      A szerző
Írta: Ajler Ferencné

Tartalom

Bevezető gondolatok
I. Vezető leszek
1. Amikor a szikra lángra lobban
2. Amit érdemes tudni
II. Pályázatírástól a székfoglalásig
1. Az óvodavezetői pályázat lehetséges tartalma
2. Állom a sarat!
III. Siker hosszútávra
1. Vezetői pályafutásom intézményi háttere
2. Sorsdöntő tapasztalatok
3. Elvi egység megteremtése, a közösségalakítás folyamata
4. Vezetőként a nevelőtestületben
IV. Gyakorlatban igazolva
1. A közösség ereje
2. Barátságban a minőséggel
3. Gyökeret eresztve, a jövőbe nézve
Zárszó
Képek a Nyitnikék Óvoda életéből