Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Néhány adalék a gyógypedagógus-képzés történetéhez

Paraméterek

Szerző Réthy Endréné
Cím Néhány adalék a gyógypedagógus-képzés történetéhez
Alcím 1963–1967
Kiadó Palatia Nyomda és Kiadó Kft.
Kiadás éve 2020
Terjedelem 362 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5904 24 0
Eredeti ár:
3.980 Ft

A szerző szándéka szerint a mű tudománytörténeti kaleidoszkóp, a több mint 50 évvel ezelőtt a főiskolai szinten lezajlott reformtörekvés elméleti és gyakorlati kimenetelének feltárásával. A felülről szerveződő, ideológiailag megalapozott reformfolyamat következményeként indult el a gyógypedagógiai tanárképzés átszervezése, megújítása 1963-ban.

Leírás

Hiánypótló kötet jelent meg Réthy Endréné professzorasszony, az ELTE és a hallgatói nemzedékek kiváló oktatáskutatójának tollából a magyar gyógypedagógus-képzés XX. századi történeti múltjának és gyakorlati eredményeinek tanulmányozásához, értékeléséhez. A 362 oldalas, keménytáblás könyv rendkívül igényes kivitelezés formátumában és tartalmában; a gyógypedagógiai professziónak egy adott korszakban betöltött szerepének, nevezetesen az 1963-ban bevezetett felsőoktatási reform hatásának vizsgálatában. A szerző szándéka szerint a mű tudománytörténeti kaleidoszkóp, a több mint 50 évvel ezelőtt a főiskolai szinten lezajlott reformtörekvés elméleti és gyakorlati kimenetelének feltárásával. A felülről szerveződő, ideológiailag megalapozott reformfolyamat következményeként indult el a gyógypedagógiai tanárképzés átszervezése, megújítása 1963-ban.

A szerző a már feltárt tényeket, a kritikus időintervallum eddig kevésbé ismert mikro-történéseit új nézőpontból – politikai, ideológiai, szakmai – mindenekelőtt személyes, elemző vizsgálat tárgyává tette. Az eredeti dokumentumok segítségével illusztrálja a korabeli heves vitákat, azok hatását az első „reformévfolyam” hallgatóira és tanáraikra. Ez utóbbit a szerző 21 interjú tartalomelemzésével mutatja be. A kötet eredetiségét gazdagítja, hogy a szerző a korszak első „reformévfolyamának” hallgatója.

Dr. habil Kováts-Németh Mária

Palatia Nyomda és Kiadó Kft., 2020.

Írta: Réthy Endréné

Bevezető: Dr. habil Fehérvári Anikó Éva

Lektor: Dr. habil Kováts-Németh Mária