Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Nem is nehéz a helyesírás

Paraméterek

Szerző Vass Antal
Cím Nem is nehéz a helyesírás
Alcím Szabályok, feladatok, megoldások
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2016
Terjedelem 240 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 615 5278 11 2
Eredeti ár:
3.200 Ft
2.880 Ft
Online kedvezmény: 10%

A könyvben elvá­laszthatatlan egységben, ugyanazon az oldalon találja az olvasó a szabályokat és a gyakorlószöveget, s e lap há­toldalán a hibák bemutatását a helyes megoldással. Az volt a célunk, hogy a hibák szemléltetése lapozgatás helyett mindig kéznél legyen, hiszen a hiba intenzív ok­tató ebben a rendszerben.

Leírás

Nem nehéz a helyesírás, ha a tanulását az iskola olykor lélekölő, rigorózus nyelvtantanítási módszere nem te­szi azzá. A római iskola neve ludus, azaz játék volt, az iskolamester ludimagister. Minden munka, a tanulás is, könnyebb, ha játékosság, jó kedély társul hozzá. Külö­nösen a fiatal nemzedék számára fontos ez a feltétel.
„A beszéd helyes kiejtését és írását pedig az iskolákban tanuljuk meg. Jóságos isten! Valóban mily csodálatra méltó az írás és az írás elolvasása. Már a vonalaknak a hajlása is lelkünkben majd a gyönyörnek, majd a gyűlöletnek, a csöndnek és a viharnak legkülönbözőbb kép­zeteit képes felébreszteni.” – Apáczai: Az iskolák felette szükséges voltáról (1656)
Munkám szerkesztésében arra törekedtem, hogy elvá­laszthatatlan egységben: ugyanazon az oldalon találja az olvasó a szabályokat és a gyakorlószöveget, s e lap há­toldalán a hibák bemutatását a helyes megoldással. Az volt célom tehát, hogy a hibák szemléltetése lapozgatás helyett mindig kéznél legyen, hiszen a hiba intenzív ok­tató ebben a rendszerben.
Visszatérve a jó kedélyre: Egy kis erőltetéssel alkalmazva a szójátékot, ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, aki tagadja, hogy az írásban a ‘magyar helye sírás’. Komolyan szólva pedig: a kor erősödő idegen nyelvi befolyására az ésszerű válasz nem a belenyugvás egy megváltoztatha­tatlan folyamatba, hanem a nemzeti nyelv, ezen belül e könyv tárgyát tekintve, a magyar helyesírás ismeretének erősítése.
Első helyesírás-tanítónk, Geleji Katona István (1589–1649) jó hangulatú intelmeivel zárom bevezető gon­dolataimat: „…akiknek nem tetszik, könnyű ellenniek nála nélkül, csak az én írásomban ne gáncsolódjanak, melyvel én is igen sokat gondolok. Legyetek jó egész­ségben.”
 
Írta: Dr. Vass Antal

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
1.995 Ft 1.795 Ft
Raktáron
2.499 Ft 2.124 Ft