Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Népegészségtan

Paraméterek

Szerző Nagymajtényi László
Cím Népegészségtan
Kiadó Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó
Kiadás éve 2006
Terjedelem 204 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 7356 34 7
Ár:
2.865 Ft

A kiadvány azt a népegészségtan tananyagot tartalmazza, melynek elsajátítása az egészségügyben lezajló változásokat is figyelemmel kísérő oktatók megítélése szerint a végzést követően megfelelő alapot nyújt majd az ápolói, gyógytornászi vagy védőnői tevékenység feladatainak preventív orientáltságú ellátásához.

Leírás

A magyar lakosság sok vonatkozásban nem megfelelő egészségi állapotának javítása érdekében széleskörű, átfogó tevékenységre van szükség, melynek elvei és feladatai a Nemzeti Népegészségügyi Programba kerültek megfogalmazásra. A szakmailag kellően megalapozott elképzelések sikeres végrehajtásában mindenkinek, aki az egészségügyben dolgozik, tevékenykedjen annak bármely területén, aktívan kell részt vennie. Rajtuk múlik ugyanis, vajon a program végrehajtásához rendelkezésre bocsátott anyagi eszközök megfelelően hasznosulnak-e, a kialakuló strukturális változások valóban jobb körülményeket jelentenek-e, elősegítve a ma még meglévő kuratív elmélet és gyakorlat prioritása felől a populációs szinten lényegesen előnyösebb prevenció irányába történő szemléletváltást. Ezen túlmenően feladatukat képezi az is, hogy kellő szakmai felkészültségük birtokában aktívan részt vegyenek az egyének, a közösségek és a teljes lakosság egészségfejlesztésében, hogy mindenki tudatában legyen annak, hogy egészségi állapotáért önmaga is felelős, hogy ennek érdekében hajlandó legyen olyan életmódbeli változásokat elkezdeni, melyek elősegítik majd a jelenleginél jobb egészségi helyzet bekövetkezését. Az utóbbi időszakban érzékelhető változás következett be az egészségügyi főiskolai végzettséggel rendelkező kollegáknak az egészségügyben betöltött szerepében; tevékenységük sok vonatkozásban kiszélesedett, beleértve ebbe a prevencióban való részvételükkel kapcsolatos fokozottabb igényt. Ez azért is fontos, mert az ő kapcsolatuk sok vonatkozásban közvetlenebb alakossággal, s ezért felvilágosító, életmód befolyásoló szerepükre elengedhetetlenül szükség van. Ahhoz azonban, hogy ezen feladatuknak eleget tudjanak tenni, birtokában kell lenniük a szükséges szakmai ismeretanyagnak, s erre alapozott tevékenységüket megfelelő preventív szemlélettel kell megközelíteniük.
Jelen kiadvány azt a népegészségtan tananyagot tartalmazza, melynek elsajátítása a Főiskolán mintegy két évtizede folyamatosan tanító s az egészségügyben lezajló változásokat is figyelemmel kísérő oktatók megítélése szerint a végzést követően megfelelő alapot nyújt majd az ápolói, gyógytornászi vagy védőnői tevékenység feladatainak preventív orientáltságú ellátásához.
 
Szerkesztette: Nagymajtényi László
Lektor: Balázs Péter 

Tartalom

1. Bevezetés
2. Megelőzés a népegészségtanbanPAULIK EDIT
3. Demográfiai alapismeretekPAULIK EDIT
3.1. Demográfiai alapfogalmak
3.2. Strukturális demográfia
3.3. Népmozgalom
3.3.1. Élveszületés (natalitás)
3.3.2. Termékenység (fertilitás)
3.3.3. Halálozás (mortalitás)
3.3.4. Reprodukció
3.3.5. Vándorlás (migráció)
4. Epidemiológiai ismeretekPAULIK EDIT
4.1. Epidemiológiai alapfogalmak
4.2. A morbiditás megismerhetősége
4.3. Az epidemiológia módszerei
4.3.1. Deszkriptív epidemiológia
4.3.2. Analitikus epidemiológia
4.3.3. Kísérletes epidemiológia
5. A krónikus nem fertőző betegségek epidemiológiájaMÜLLER ANNA
5.1. A szív- és érrendszeri betegségek epidemiológiája
5.1.1. Ischaemias szívbetegség
5.1.2. Hypertonia
5.1.3. Cerebrovascularis betegségek
5.2. A daganatos betegségek epidemiológiája
5.2.1. A daganatos betegségek kockázati tényezői
5.2.2. A daganatos betegségek megelőzése
5.3. A diabetes mellitus epidemiológiája
5.4. A caries epidemiológiája
5.5. A krónikus májbetegségek epidemiológiája
5.6. Az osteoporosis epidemiológiája
5.7. A légúti betegségek epidemiológiája
5.8. A balesetek epidemiológiája
5.9. Az öngyilkosság epidemiológiája
6. A fertőző betegségek epidemiológiája
6.1. Általános járványtan – VEZÉR TÜNDE
6.1.1. A járványfolyamat mozgató erői
6.1.2. A fertőző betegségek csoportosítása
6.1.3. A fertőző betegségek megelőzése
6.1.4. Védőoltások
6.1.5. Kemoprofilaxis
6.1.6. Sterilizálás
6.1.7. Fertőtlenítés (dezinficiálás)
6.1.8. Rovarirtás (dezinszekció)
6.1.9. Rágcsálóirtás (deratizáció)
6.2. Részletes járványtan – VEZÉR TÜNDE
6.2.1. Az aerogen fertőző megbetegedések járványtana
6.2.2. Az enterális betegségek járványtana – PAULIK EDIT
6.2.3. A toxikoinfekciók járványtana – PAULIK EDIT
6.2.4. Hematogén és lymphogén betegségek – PAULIK EDIT
6.2.5. A kültakarón keresztül terjedő betegségek járványtana – PAULIK EDIT
6.2.6. A szexuális úton terjedő fertőző betegségek járványtana – VEZÉR TÜNDE
6.2.7. Zoonozisok – PAULIK EDIT
6.2.8. Prion betegségek – VEZÉR TÜNDE
6.3. A nosocomiális fertőzések járványtana – VEZÉR TÜNDE
6.3.1. A leggyakrabban előforduló nosocomiális fertőzések
7. Környezet-egészségtanPAPP ANDRÁS
7.1. Ökológiai alapismeretek
7.2. A levegő egészségtana
7.3. A vizek egészségtana
7.3.1. A természetes vizek minőségét befolyásoló tényezők
7.3.2. Az ivóvíz előállítása, minőségi követelményei
7.4. A szennyvíz okozta egészségi és környezeti hatások
7.5. A természetes és mesterséges fürdők higiénéje
7.6. A talaj egészségtana
7.7. A talaj szennyezés forrásai
7.8. Hulladékok
7.8.1. Kommunális hulladék
7.9. Veszélyes hulladékok
8. Az épített környezet hatásai az egészségreINSTITÓRIS LÁSZLÓ
8.1. A település hatása az egészségre
8.2. A lakások és épületek egészségi hatásai
8.3. Az egészségügyi, gyermek- és oktatási intézmények higiénéje
8.3.1. Járóbeteg-intézmények
8.3.2. Fekvőbeteg intézmények
8.4. Gyermek- és oktatási intézmények higiénéje
8.4.1. Az intézmények külső és belső környezete
9. MunkaegészségtanPAPP ANDRÁS
9.1. Munkavégzés és egészség
9.1.2. Az emberi szervezet munkavégző képessége
9.2. A munkakörnyezet fizikai tényezőinek az egészségre gyakorolt hatásai
9.2.1. A magas és alacsony hőmérsékleten végzett munka egészségtana
9.2.2. A magas és alacsony légnyomáson végzett munka egészségtana
9.2.3. Mechanikai rezgések okozta egészségkárosodás
9.2.4. Az ionizálósugárzások egészségkárosító hatása
9.2.5. A nem ionizáló sugárzások hatásai az egészségre
9.2.6. Porártalmak
9.3. A foglalkozási toxikológia alapjai
10. Táplálkozás-egészségtanINSTITÓRIS LÁSZLÓ
10.1. Az esszenciális tápanyagok táplálkozás-egészségtani jelentősége
10.1.1. Fehérjék, szénhidrátok, zsírok
10.1.2. A vitaminok táplálkozás-egészségtana
10.1.3. Az ásványi anyagok táplálkozás-egészségtani szerepe
10.2. A táplálkozással összefüggő, krónikus nem fertőző betegségek
10.3. Az élelmiszerekben előforduló egészségkárosító anyagok
10.3.1. Az élelmiszerekben természetes tartalomként jelen levő toxikus anyagok
10.1.2. Élelmiszer adalékanyagok
10.3.3. Technológiai eredetű szennyezések
10.3.4. Környezeti eredetű szennyezések
10.3.5. Mikroorganizmusok
10.4. Az élelmiszer-szennyezők okozta ártalmak megelőzése
10.5. A közétkeztetés és a betegétkeztetés higiénéje
11. Az egészséget károsító magatartásformákMÜLLER ANNA
11.1. Alapfogalmak
11.2. Dohányzás
11.3. Alkoholfogyasztás
11.4. Kábítószerfogyasztás
12. A veszélyeztetett populációk egészségi állapota és egészségvédelmePAULIK EDIT
12.1. Anya- és csecsemővédelem
12.2. Iskola-egészségügyi ellátás
12.3. A középkorú népesség egészségvédelme
12.4. Az idősek egészségvédelme
13. Az egészség évtizedének népegészségügyi programjaPAULIK EDIT
13.1. A Program alapelvei
13.2. Az alprogramok feladatai
13.2.1. Egészséget támogató társadalmi környezet kialakítása
13.2.2. Az egészséges életmód programjai, az emberi egészség kockázati tényezőinek csökkentése
13.2.3. Az elkerülhető halálozások, megbetegedések, fogyatékosság megelőzése
13.2.4. Az egészségügyi és népegészségügyi intézményrendszer fejlesztése az egészségi állapot javítása érdekében