Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Népek, térségek, hagyományok

Paraméterek

Szerző Paládi-Kovács Attila
Cím Népek, térségek, hagyományok
Kiadó Akadémiai Kiadó
Kiadás éve 2015
Terjedelem 324 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 05 9624 4
Eredeti ár:
4.200 Ft
A kötetet a néprajz jelenlegi művelői és leendő kutatói mellett a honismeret, a táj- és helytörténet, a történeti földrajz, a dialektológia értő kutatóinak, az érintett tájak szülötteinek és lakosainak, a táncház- és a többi folkmozgalom szerelmeseinek, az országjáró turizmus híveinek ajánljuk.

Leírás

Ez a könyv a szerző 15 újabb „táj- és népkutató” dolgozatát foglalja magában. A bevezetőben áttekinti az etnikai és territoriális csoportok, valamint a néprajzi kartográfia és a nyelvföldrajz fogalomrendszerét. A térségi fogalmak közül a zóna, illetve a kistáj, járás, kistérség tárgykörével külön is foglalkozik. A dolgozatok többsége a történeti Magyarország három nagyobb történeti régiójának (Dunántúl, Felföld, Erdély) néprajzi tagozódásával, magyar népcsoportjaival foglalkozik. Vizsgálja a Dunántúl régió felfogását, helyét a magyar nyelvterületek, néptömbök rendszerében. Tüzetesebben a „nyugati magyar népterület” hagyományainak régies vonásait veszi számba.
Öt dolgozat kapcsolódik a Felföld, különösen a palóc-barkó néptömb történetének, tradícióinak vizsgálatához. Megrajzolja a Bükk-hegység és tágabb környezete, kistájai tagozódását, jellegzetes vonásait. Elemzi a Bódva-vidék zonális tagoltságát a természetföldrajz és a néprajz szemszögéből. Felvázolja Erdély mint történeti-néprajzi régió sajátos helyzetét és egy „Erdély néprajza” összefoglalás előképeit. Két tanulmány a Dél-Bánság magyar szigeteinek, szórványainak sorsát, kultúrtájépítő szerepét világítja meg.
A magyar népcsoportok kapcsán szól a velük élő nem magyar népekről, az etnikai térszerkezet 18. századi változásairól, a népközi kapcsolatokról, gazdasági egymásrautaltságról és kulturális kölcsönhatásokról.
A kötetet e tudományszak jelenlegi művelői és leendő kutatói mellett a honismeret, a táj- és helytörténet, a történeti földrajz, a dialektológia értő kutatóinak, az érintett tájak szülötteinek és lakosainak, a táncház- és a többi folkmozgalom szerelmeseinek, az országjáró turizmus híveinek ajánljuk.
 
Írta: Paládi-Kovács Attila 

Tartalom

Bevezetés a magyarság táji-történeti tagoltságának vizsgálatába
A Dunántúl régiója és a nyugati magyar népterület
A Dunántúl tájai és néprajzi tagoltsága
Magyarország népei, nemzetiségei és etnikai térszerkezete a 18. században
Kistáj, járás, kistérség
Megjegyzések a zóna és zonalitás fogalmának néprajzi értelmezéséhez
Zonalitás a Bódva-vidék anyagi kultúrájában
Monográfia a palócokról és a népcsoportok kutatása
Térbeliség, jelenségek, határok a népi kultúrában
Kun nyomok északon
A palócok eredete, etnikai összetevői
A Bükk-vidék népe
Erdély és a Partium néprajzi kutatásáról
Egy Karas menti magyar falu külső kapcsolatrendszere
Tájépítés és nemzetiség a Dél-Bánságban (1880–1914)
Utószó
A közölt írások eredeti címe és megjelenésének helye
Képek jegyzéke
Térképek jegyzéke
Ábrák jegyzéke