Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Népies szólások, közmondások és életbölcsességek enciklopédiája

Paraméterek

Szerző Balázsi József Attila – Kiss Gábor
Cím Népies szólások, közmondások és életbölcsességek enciklopédiája
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2020
Terjedelem 468 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 409 250 6
Eredeti ár:
6.990 Ft
5.941 Ft
Online kedvezmény: 15%

Kötetünk 8250 örök érvényű igazságot tartalmaz szótárszerű elrendezésben. A nyelvünk hajdani gondolati-érzelmi gazdagságát bemutató kézikönyv ezeket értelmezi, s ahol szükséges, néprajzi-művelődéstörténeti megjegyzésekkel egészíti ki őket, mindezt népszerűsítő formában ‒ ám tudományos igényességgel, a nagyközönség számára összeállítva.

Leírás

Anyanyelvünk ‒ nemzeti kultúránk legfőbb hordozója ‒ igen gazdag a több évszázados élettapasztalatokat magába sűrítő népies szólásokban, közmondásokban, rövid életbölcsességekben. E mára már majdnem teljesen feledésbe merült jó tanácsok korunk emberének is segíthetnek a helyes életvitel kialakításában. A Népies szólások, közmondások és életbölcsességek enciklopédiája 8250 örök érvényű igazságot tartalmaz szótárszerű elrendezésben. A kézikönyv ezeket értelmezi, s ahol szükséges, néprajzi-művelődéstörténeti megjegyzésekkel egészíti ki őket, mindezt népszerűsítő formában ‒ ám tudományos igényességgel, a nagyközönség számára összeállítva. A gyűjtemény elsősorban az Új magyar tájszótár (1979‒2010) öt kötetének anyagából merít. Az enciklopédiában a szóláshasonlatok, szójárások mellett csúfolókat, szitkozódásokat, átkokat és időjárási regulákat is találunk. A kiadvány ismeretterjesztő jellegét erősíti az a nagyszámú néprajzi-művelődéstörténeti magyarázat, amely felöleli a mára már szinte teljesen letűnt régi vidéki élet majdnem minden területét: állat- és növényvilág, állattartás, betegség, étkezés, foglalkozás, földművelés, gazdasági élet, gyógyítás, halászat, házasság, hiedelem- és szokásvilág, játék, kereskedelem, közlekedés, öltözködés, ősi mesterségek, tánc, történelem, ünnepek és vadászat. Az enciklopédia hatékony felhasználását segítik a kötet végén található mutatók: a szólásokban előforduló földrajzi nevek jegyzéke és a fogalomköri mutató.

A könyv összeállítói a magyar lexikográfia szakértői, számos népszerű szótár, kézikönyv szerzői. Balázsi József Attila a Tinta Könyvkiadó Arany Penna díjas szerkesztője. Kiss Gábor a Tinta Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője, az MTA Szótári Munkabizottságának tagja.

 

Tinta Könyvkiadó, 2020.

Szerkesztette: Balázsi József Attila – Kiss Gábor

Lektor: Kicsi Sándor András

Tartalom

Előszó

    A magyar nyelv tájnyelvi változatainak szókincsét feldolgozó tájszótárak

Szótári rész

Mutatók

    A szólásokban előforduló földrajzi nevek jegyzéke

    Művelődéstörténeti magyarázatok fogalomköri mutatója

    Fogalomköri mutató