Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Nevelés, gyermek, iskola - A gyermekkor változó színterei

Paraméterek

Szerző Németh András – Boreczky Ágnes
Cím Nevelés, gyermek, iskola – A gyermekkor változó színterei
Alcím Neveléselméleti és nevelésszociológiai bevezetés
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 1997
Terjedelem 254 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 9024 19 8
Ár:
2.140 Ft
2.033 Ft
Kedvezmény: 5%

Könyvünk elsősorban a hallgatók tájékozódását kívánja szolgálni, akik neveléstörténeti bevezető stúdiumukat követően a gyermekkor, nevelés, iskola témakörében folytatják tanulmányaikat, melyeket azután a gyakorlatban, az iskolalátogatások, iskolamegfigyelések során mélyítenek tovább.

Leírás

Könyvünk egy sajátos gyakorlat és együttműködés eredményeként született. Egy neveléstörténeti és neveléselméleti beállítottságú szerző nevelésszociológia iránti érdeklődése és egy szociológiai beállítottságú szerző neveléselméleti érdeklődésének ötvözeteként egy problémakör különféle vetületeinek felvázolására vállalkozik. Könyvünk elsősorban a hallgatók tájékozódását kívánja szolgálni, akik neveléstörténeti bevezető stúdiumukat követően a gyermekkor, nevelés, iskola témakörében folytatják tanulmányaikat, melyeket azután a gyakorlatban, az iskolalátogatások, iskolamegfigyelések során mélyítenek tovább.
Reményeink szerint azonban a pedagógus szakma számára is hasznos lehet ennek a különös együttműködésnek az eredménye, hiszen munkánk középpontjában a gyermek sajátos világa, családjához, nevelőihez, az iskolához és a társadalomhoz való viszonya áll. A kétféle megközelítés eredményeként reméljük, hogy a nevelői társadalom enciklopédikusabb igényű tagjai éppúgy haszonnal forgatják majd ezt a könyvet, mint azok, akiket az élő problémák történeti beágyazottsága, kulturális viszonyrendszere, társadalmi közege érdekel. Könyvünk semmiképp nem végleges és kiérlelt válaszokat, inkább gondolkodtató, továbbgondolásra serkentő problémafelvetéseket tartalmaz. A figyelmes olvasó maga is felismeri majd a két szerző tudatosan vállalt orientációs különbségét.
Noha nem hisszük, hogy próbálkozásunk megnyugtató megoldást kínál a hagyományosabb neveléselmélet és az iskola társadalmi-kulturális valóságát empirikusan vizsgáló neveléstudomány általánosabb problémáira, reméljük, hogy e különös együttes a maga sajátos módján mégis hozzájárulhat a két szemléletmód közeledéséhez.
 
A szerzők
 
Írta: Németh András – Boreczky Ágnes
Lektor: Mészáros István, Lukács Péter 

Tartalom

Németh András: Nevelés, gyermek, iskola
1. A nevelés antropológiai alapjai
2. Társadalom, kultúra és nevelés
3. A nevelés értelmezése
4. Nevelés és szocializáció
5. A nevelési cél
6. Gyermek és nevelés
7. Az iskola
8. Az iskola és az állam
Boreczky Ágnes: A gyermekkor változó színterei
1. A gyerek helye, a család, az otthon, az iskola és a gyerekcsoportok változó szerepe
2. Az iskola, az iskolai tér átalakulása
3. Szocializációs különbségek. A középréteg alatt-felett
Jegyzetek
Irodalom
Mellékletek