Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Nyelvjárástani munkafüzet

Paraméterek

Sorozat Anyanyelvi Kompetenciafejlesztő Munkafüzetek
Szerző Parapatics Andrea
Cím Nyelvjárástani munkafüzet
Alcím Feladatok a magyar nyelv területi változatosságának megismeréséhez
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2018
Terjedelem 48 oldal
Formátum B/5, irkafűzött
ISBN 978 963 409 128 8
Eredeti ár:
990 Ft
841 Ft
Online kedvezmény: 15%

A kiadvány a nyelvjárástani ismeretek tanításához kínál eltérő nehézségű, változatos, nemcsak szókincsbővítő, hanem aktuális elméleti ismereteket átadó és különböző kompetenciaterületeket fejlesztő gyakorlatokat is a felső tagozatos, illetve a középiskolás tanulók számára.

Leírás

A kiadvány a nyelvjárástani ismeretek tanításához kínál eltérő nehézségű, változatos, nemcsak szókincsbővítő, hanem aktuális elméleti ismereteket átadó és különböző kompetenciaterületeket fejlesztő gyakorlatokat is a felső tagozatos, illetve a középiskolás tanulók számára. A munkafüzet egyrészt bepillantást nyújt a hagyományos paraszti kultúra világába, találkozunk annak – a fiatalok többsége számára ma már szinte ismeretlen – munkafolyamataival és eszközeivel, sajátos világképével, a köznyelvi szókészlettel nem jelölt szabadidős tevékenységeivel, ételekkel, külső és belső emberi tulajdonságokkal. Másrészt tudatosabb nyelvhasználókká teszi a tanulókat: indirekt módon vezet rá a Nemzeti alaptantervben is hangsúlyozott szociolingvisztikai, többnormájú szemléletre, és nevel ezáltal egy elfogadóbb attitűdre. A sokszínű, játékos feladatok között sok irányul a grammatikai ismeretek tájszavakon keresztül történő elmélyítésére, de a szótárhasználati, a szövegértési és a szövegalkotási készség fejlesztésére is: hol egy „magyaros” étterem menüjét kell megtervezni, vagy dobókocka segítségével történetet rögtönözni, hol családi interjú vagy érvelő fogalmazás készítése a feladat. Az utolsó fejezet a tanulók önreflexióra késztetésével kínál megoldást a regionális eredetű helyesírási hibák csökkentésére. A munkafüzet végén megtalálhatók a feladatok megoldásai, ezért mind az önálló, mind az iskolai munkára alkalmas. 

Parapatics Andrea a Pannon Egyetem oktatója, a tapolcai Batsányi János Gimnázium magyartanáraként pedig egy évtizedes közoktatási tapasztalattal is rendelkezik. Az Anyanyelv-pedagógia folyóirat egyik alapító szerkesztőségi tagja. Az MTA-ELTE Geolingvisztikai kutatócsoport tagjaként a magyar nyelvterület több tucat kutatópontján készített szövegfelvételeket és interjúkat. A Tinta Könyvkiadónál 2008-ban megjelent Szlengszótára óta is rendszeresen publikál szociolingvisztikai, dialektológiai és anyanyelv-pedagógiai tanulmányokat. 

 

Tinta Könyvkiadó, 2018.

Anyanyelvi kompetenciafejlesztő munkafüzetek 12.

Írta: Parapatics Andrea

Tartalom

Előszó

Felhasznált irodalom

I. Bevezető feladatok

II. Feladatok tájszavakkal

III. Szövegközpontú feladatok

IV. A szövegalkotási kompetenciát fejlesztő feladatok

V. Helyesírási gyakorlatok nyelvjárási hátterű tanulók számára

Megoldások