Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Nyelvtan és helyesírás munkatankönyv 7. évfolyam

Paraméterek

Szerző Széplaki Erzsébet
Cím Nyelvtan és helyesírás munkatankönyv 7. évfolyam
Kiadó Műszaki Könyvkiadó
Kiadás éve 2020
Terjedelem 160 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 16 4838 6
Eredeti ár:
1.090 Ft

A munkatankönyvet azért állítottuk össze, hogy a tanulók még több érdekes és játékos feladatot oldhassanak meg. A feladatok megoldása közben nagyon sokat tanulnak a magyar nyelvről, kifejezőképességük pontosabb, választékosabb lesz, a helyesírásuk is sokat fejlődik.

Leírás

A munkatankönyvet azért állítottuk össze, hogy a tanulók még több érdekes és játékos feladatot oldhassanak meg. A feladatok megoldása közben nagyon sokat tanulnak a magyar nyelvről, kifejezőképességük pontosabb, választékosabb lesz, a helyesírásuk is sokat fejlődik.

Az év eleji ismétlésben azokat ismétli át, amelyekre 7. évfolyamon szükség van a továbbhaladáshoz (szófajtani, alaktani ismeretek). Az indukciós szövegek könnyen érthetők, főleg köznyelvi szövegek, gyerekközeli témájúak. A feladatsorok tartalmazzák a nyelvtani fogalomalkotás (mondatrészek) és a helyes mondatelemzés algoritmusát. Megtalálhatók benne a szabályok ! és a kiegészítő tudnivalók a + jel után. A gyakorló feladatok között – a mondatelemzésen, valamint az ágrajzfelismerésen és -készítésen kívül – kommunikációs, helyesírási, nyelvhelyességi, szövegértő és szövegalkotó képességet fejlesztők is vannak, amelyek utasításai közérthetőek. A munkaformákat – páros munka, csoportmunka – ikonok jelzik. Alkalmas differenciálásra. A gyengébb képességű tanulók feladatai jelzés nélküliek, a közepes nehézségű feladatokat a sorszám előtti négyzet, a nehéz feladatokat kör jelzi. A felmérések megírása előtt előkészítő feladatsor segíti a tanulók felkészülését. Tollbamondásra vagy másolásra javasolt szövegek is vannak benne. A tanulók érdekes szövegei és játékos feladatai segítségével megismerhetik a magyar nyelv eredetét, nyelvtípusát és a rokonnyelveket, továbbá a magyar nyelv változatait, sőt a jelnyelvet is. A kommunikáció fejezetben a tömeg-, a digitális és a közéleti műfaj alapjai sajátíthatók el. Az utóbbi kapcsán az ünnepi beszéd (ballagási beszéd) felépítését és megalkotásának mikéntjét. Az Alkossunk szöveget! fejezetben az érvelő fogalmazás szövegalkotási algoritmusának megismerésével fejlődik a diákok kifejezőképessége, de téma a kiselőadás és a prezentáció készítése is. Az illusztrációk a mai kamaszok ízléséhez igazodnak, sokszor humorosak.

 

Műszaki Könyvkiadó, 2020.

MK-2476

Írta: Széplaki Erzsébet

Szakmai lektor: Tihanyi Rita

 

További ajánlatunk:

Nyelvtan és helyesírás munkatankönyv 5.

Nyelvtan és helyesírás munkatankönyv 6.

Nyelvtan és helyesírás munkatankönyv 8.