Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Nyúltartás

Paraméterek

Sorozat Házunk táján
Szerző Peter Grün
Cím Nyúltartás
Kiadó Mezőgazda Kiadó
Kiadás éve 2013
Terjedelem 108 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 286 677 2
Ár:
3.900 Ft

Ezt a könyvet azoknak az állatszeretőknek ajánljuk, akik folyamatosan szeretnének friss nyúlhúshoz jutni. Ennek az a feltétele, hogy legyen hely, megfelelő ketrec, ismerjük a házi nyúl tulajdonságait, igényeit és annak megfelelően tartsuk.

Leírás

Ezt a könyvet azoknak az állatszeretőknek ajánljuk, akik folyamatosan szeretnének friss nyúlhúshoz jutni. Ennek az a feltétele, hogy legyen hely, megfelelő ketrec, ismerjük a házi nyúl tulajdonságait, igényeit és annak megfelelően tartsuk. Figyeljünk a viselkedésükre, a táplálkozásukra, gondoskodjuk elegendő nyúlfészek kialakításáról, és a fiatal nyulakat koruknak megfelelően takarmányozzuk és legyen lehetőségük a szabadban is tartózkodniuk. Ha még gazdaságosabban akarjuk tartani egyre szaporodó nyúlállományunkat, akkor mi magunk is termeszthetünk nekik takarmányt. A szerző ezekhez a tevékenységekhez szükséges tudnivalókat írja le, de kitér az egészségvédelmükre is, a nyúl levágásának, feldolgozásának módjára is.

Mezőgazda Kiadó, 2013.

Házunk táján–sorozat

Írta: Peter Grün

Fordította: Pálinkás Tibor

Lektor: Dr. Virág Györgyi

Tartalom

Előszó

A nyúltartás feltételei

„Állatvédő állattartás”

Változatok a tartásra

Takarmányozás

Gondozás

Elhelyezés

Az üregi nyúltól a háziállatig

A házi nyúl származása és elterjedése

A nyúltartás gazdasági jelentősége

Az üregi nyúl és a mezei nyúl összehasonlítása

A házinyúl rendszertani helye

Házinyúl-fajták

Nagytestű vagy óriás nyúlfajták

Német óriás

Kosorrú nyulak

Német kosorrú

Meisseni kosorrú, kis kosorrú, törpe kosorrú

Angol kosorrú

Középnagy testű nyúlfajták

Világos nagyezüst

Nagy csincsilla

Bécsi és az új-zélandi nyulak

Kaliforniai

Mecklenburgi tarka és a nagy nyestszínű

Alaszkai, thüringiai, fehér szálkás szőrű nyúl

A belga vitás nyúl

Különleges színeződésű fajták

Szatén nyulak

Kistestű fajták

Gyöngyszürke mókus

Kis ezüstnyulak

Hollandi tarka

Nyestszínű nyúl

Orosz nyúl

A hermelin és a törpe színes nyúl

Hosszú és rövid szőrű nyulak

Angóranyúl

Rókanyúl

A rex fajták

Tenyészcsoportok, törzskönyvezés, új tenyészetek és termékek

Tenyészcsoportok

Törzskönyvi tenyésztés

Új tenyésztések

A nyúltenyésztésből származó termékek és gyártmányok

Tanácsok nyulak beszerzéséhez

Vásárlás a tenyésztőtől

Nyúlkiállítások

Szaklapok

Kisállatvásárok

Hibrid tenyészetek

Nyulak bírálata

Testfelépítés, a szervek működése

A külső megjelenés

Csontozat

Fogak

Karmok

Emésztőszervek

Légzőszervek

Ivarszervek

Hím ivarszervek

Női ivarszervek

Szexuális ciklus

Viselkedés és megértése

Táplálkozás

A fiatal nyúl táplálkozása

Felnőtt nyulak táplálkozása

Lágybélsár-evés, a bélsárevés egyedi formája

Válogatás

Ürítés

Nyugalom és mozgás

Szaporodás

Szociális viselkedés, idegenekkel szembeni magatartás, komfortviselkedés

A nyúl helyes megfogása

Elhelyezés

Kisebb állományok elhelyezése

A hely

Az istálló és a ketrecek nagysága

Építőanyag

Munkafeltételek

Az istálló tervezése és építése

Zárt tartás

Nagyobb állományok elhelyezése (Zárt tartás)

Termeléstechnikai alapok

Takarmányozás

Kitrágyázás

Istállóklíma

Ketrecek elrendezése

Etetőedények

Telepadló

Fialóládák

Szállítóládák

A nyúltenyésztés gyakorlata

Rokonok hasonlósága

Domináns és recesszív öröklődés

Mendel törvényei

Mendel 1. törvénye

Mendel 2. törvénye

Mendel 3. törvénye

A tenyészállatok kiválasztása

Kiválasztás

Tandem-szelekció

Kiválasztás független szelekciós határok szerint

Indexszelekció

Tenyésztési módszerek

Fajtiszta tenyésztés

Tenyészkönyv

Mennyiségi és minőségi tulajdonságok

Genotípus és fenotípus

Hibrid tenyésztés

Szaporítás és nevelés

Ivarérettség és tenyészérettség

Természetes fedezés

Mesterséges termékenyítés

A szaporítási ütem tervezése

A fialás és a szoptatás

Elválasztás és nevelés

Takarmányozás

Weender analízis

Nyulak számára készített takarmánykeverékek

Takarmányok emészthetősége

A takarmányérték vizsgálata

Létfenntartási szükséglet és a teljesítményhez szükséges mennyiség

Takarmányértékek a nyulak számára

Különböző takarmányok béltartalma

Praktikus takarmányozás

Víz

Takarmányozástechnika

Teljes értékű nevelő- és hízó táp

Kombinált takarmányozás

Etetési idő

Takarmánytermesztés

Takarmányozás nyáron

Szénakészítés

A zöldtakarmány összetétele

Takarmányozás télen

A takarmány begyűjtéséhez szükséges felszerelések

Egészségvédelem és betegségek

Higiénia

Tartási higiénia

Istállói berendezések

Takarmányozási higiénia

Terv a higiénia fenntartásához

Betegségek

Betegségek lehetséges okai

Mixomatózis

A fertőző nátha és következményei

Egyszerű nátha

Fertőző nátha

A pasteurellózis

A gyomor- és béltraktus megbetegedései

Heveny felfúvódás

Akut gyomortúlterhelés

Gyomorpüffedés

Bélkokcidiózis

Bél- vagy vakbélgyulladás (enteritisz vagy dizentéria)

RHD2

Nyúlból nyerhető termékek

Hús

Vágás

Húsminőség

Nyúlételek

Gerezna

Bőr és szőr

Angóragyapjú

Nyúltrágya

A nyúltartás gazdaságossága