Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Ökológiai praktikum

Paraméterek

Szerző Kováts Nóra – Kacsur István
Cím Ökológiai praktikum
Kiadó Pannon Egyetemi Kiadó
Kiadás éve 1996
Terjedelem 135 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN PEK05
Eredeti ár:
735 Ft

Az Ökológiai praktikumot jól felhasználhatják az ökológiai-környezetvédelmi kísérletezés iránt érdeklődő környezettan szakos tanár-, illetve környezetmérnök hallgatók, valamint a magukat továbbképezni akaró általános és középiskolai tanárok egyaránt. 

Leírás

A Veszprémi Egyetem környezettan szakos tanár- és környezetmérnök képzésében egyaránt fontos feladattá vált a kauzális viszonyokat szem előtt tartó ökológiai szemlélet és a logikai-feladatmegoldó-kísérletező készségek fejlesztése. Az ökológiai vizsgálatok nagy része rendkívül időigényes, több hetes, akár több hónapos megfigyelést igényel. Ezért a jegyzet első részében szereplő gyakorlatok, kísérletek, vizsgálati módszerek kiválasztásánál az volt a kritérium, hogy ezek beleférjenek abba az időkeretbe, amelyet az egyetemi órák megengednek. Így szerepel a gyakorlatleírások között laboratóriumi feladat, de olyan, terepen végzendő vizsgálat is, amely akár egy városi parkban, egy-két óra alatt kivitelezhető.
A feladatok egy részét a vizsgált közegek szerint csoportosítottuk, ily módon lehetővé téve egy minta (pl. víz- vagy talajminta) teljes feldolgozását, amely kitér a fizikai-kémiai jellemzők, valamint az élőlények vizsgálatára. Szerepelnek olyan feladatok, módszerek is, amelyek egy élőlény közösség viselkedésének, a rájuk gyakorolt hatások megfigyelésére szolgálnak. Mivel pedig egyetlen ökológiai vizsgálat vagy vizsgálatsorozat sem lehet teljes értékelés nélkül, az első részt olyan feladatok, módszerek zárják, amelyek a kapott eredmények feldolgozásához használhatók.
A szerzők azt is fontosnak tartják, hogy a környezettan szakos tanárok, jövő hivatásuk betöltése közben a kutató ökológus szemléletévei tanítsanak. Ezért a jegyzetben a szemléltető kísérletek mellett a természettudományos gondolkodás munkamódszereibe bevezető kísérleti megoldások is megfelelő szerepet kaptak. A Praktikum szakmódszertani része bemutatja, hogy a tanár hogyan biztosíthat lehetőséget a problémamegoldásra, hipotézisek alkotására, a kísérletek tervezésére, lefolytatására, a kísérleti eredmények alapján a hipotézisek felülvizsgálatára, egyszóval a „kutató kísérletezésre”.
Az Ökológiai praktikumot jól felhasználhatják az ökológiai-környezetvédelmi kísérletezés iránt érdeklődő környezettan szakos tanár-, illetve környezetmérnök hallgatók, valamint a magukat továbbképezni akaró általános és középiskolai tanárok egyaránt. 

Tartalom

Bevezetés
I. Ökológiai gyakorlatok (Dr. Kováts Nóra)
1. A kísérletekhez használt élőlények tartása, tenyésztése
2. Fény
3. Hő
4. Talaj
5. Víz
6. Levegő
7. Populációk és közösségek vizsgálata
8. Értékelési módszerek
9. Mellékletek
Felhasznált irodalom
II. Módszertani gyakorlatok (Dr. Kacsur István)
1. Talajtani kísérletek
2. A vizek védelmével kapcsolatos kísérletek
Felhasznált irodalom