Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Oktatáspolitika a korai Kádár-korszakban, a Tanító című folyóirat elemzése alapján

Paraméterek

Sorozat Oktatás és társadalom
Szerző Darvai Tibor
Cím Oktatáspolitika a korai Kádár-korszakban, a Tanító című folyóirat elemzése alapján
Kiadó Gondolat Kiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 198 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 556 146 9
Eredeti ár:
3.950 Ft
3.555 Ft
Online kedvezmény: 10%

A kötet az oktatástörténettel, oktatáskutatással és neveléstudománnyal foglalkozó szakembereknek szól, de szól ezenkívül doktoranduszoknak, felsőoktatási hallgatóknak is, elsősorban azoknak, akik nyitottak az inter-multidiszciplináris megközelítésre.

Leírás

A kötet az 1956-tól 1970-ig terjedő időszak magyar szocialista oktatásügyének történetét elemzi e megközelítés segítségével. Egyben az az izgalmas kérdéskör is bemutatásra kerül, hogy a politikából, oktatáspolitikából származó ideológiák hogyan jelennek meg és kerülnek hatalomra az oktatásügyi mezőben, végül pedig, egy új elképzelés hogyan száműzi a korábban győztes paradigmát. A kötet nóvumának tekinthető, hogy nemcsak a makroszintű oktatásügyi folyamatokat mutatja be, hanem azt is, hogy az oktatáspolitikai döntések hogyan jelennek meg a nevelésügyi szaksajtó kiadványában, a Tanító című folyóiratban. Eredményeink szerint az 1956-os forradalmat követően az oktatási rendszert az oktatást művelődésügyi kérdésként értelmező megközelítés határozta meg, azonban az 1960-as évek közepén e szemléletmódot legyőzte a gazdaságtani elképzelés. A Művelődésügyi Minisztériumhoz tartozó Tanító folyóirat üdvözölte és támogatta az oktatási rendszerben az ötvenes évek végén megjelenő művelődésügyi megközelítést, majd a hatvanas évek közepétől kezdve erős kritikával illette az ezt kiszorító gazdaságtani paradigmát. A kötet az oktatástörténettel, oktatáskutatással és neveléstudománnyal foglalkozó szakembereknek szól, de szól ezenkívül doktoranduszoknak, felsőoktatási hallgatóknak is, elsősorban azoknak, akik nyitottak az inter-multidiszciplináris megközelítésre.

Darvai Tibor az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának adjunktusa oktatáskutatóként a nevelés-oktatás problematikáját a történelem, a szociológia és a politológia tudományainak segítségével kutatja.

Gondolat Kiadó, 2022.

Oktatás és társadalom–sorozat

Írta: Darvai Tibor