Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Olmedo lovagja

Paraméterek

Sorozat Eötvös Klasszikusok
Szerző Vega, Lope de
Cím Olmedo lovagja
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 88 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9955 03 5
Eredeti ár:
1.670 Ft
1.586 Ft
Online kedvezmény: 5%

Lope de Vega Olmedo lovagja című tragikomédiája először jelenik meg magyarul. Ez a cseppet sem szokványos színmű kivételes helyet foglal el Lope de Vega gazdag életművében.

Leírás

Lope de Vega Olmedo lovagja című tragikomédiája először jelenik meg magyarul. Ez a cseppet sem szokványos színmű kivételes helyet foglal el Lope de Vega gazdag életművében. A szenvedélyes szerelmi történet mindvégig összefonódik a halállal, s don Alonso, a szerelmes ifjú tehetetlenül sodródik végzete felé. Nem véletlenül állítja párhuzamba Fernando Rico a színműről írt tanulmányában Gabriel García Márquez Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája című regényével. A jóslat egy közismert spanyol népdal, amely így szól: Éjjel halt meg a lovag, orgyilkos várta, Medinának éke, Olmedo virága.
Lope de Vega ebből a népdalból teremtette meg színművét, amelyet mindvégig sejtelmes légkör vesz körül. Don Alonsót, a bátor lovagot rossz álmok és balsejtelmek gyötrik, árnyak figyelmeztetik, hogy ne menjen Olmedóba. Federico García Lorca színnháza, a La Barraca is bemutatta az Olmedo lovagját, s a Vérnász favágói közvetlen leszármazottai a harmadik felvonásban megjelenő, majd hirtelen eltűnő, és jóslatot éneklő favágónak. A természetfeletti erőket talán az ördöggel cimboráló Fabia irányítja, a kerítőnő, Fernando de Rojas nálunk is ismert Celestinájának alteregoja.
 
Fordította: Dobos Éva

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
1.885 Ft 1.791 Ft
Raktáron
2.115 Ft 2.009 Ft
Raktáron
2.115 Ft 2.009 Ft
Raktáron
2.115 Ft 2.009 Ft