Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Önfaggatások és szembesítések

Paraméterek

Sorozat Irodalom és hagyomány
Szerző Bálint Péter
Cím Önfaggatások és szembesítések
Kiadó Didakt Kiadó
Kiadás éve 2003
Terjedelem 222 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 214 048 6
Eredeti ár:
2.380 Ft
2.261 Ft
Online kedvezmény: 5%

A kötet tanulmányai megvizsgálják az okát a levelezés, e meghitt érintkezési forma, bátran mondhatjuk, válságosra fordulásának, vagy ahogy mások oly könnyen állítják, avíttá válásának.

Leírás

Néhányan: irodalmárok és filozófusok, miután szembe találtuk magunkat azzal a kedvet szegő jelenséggel, hogy sem a hozzánk közel állóktól, sem barátainktól, sem elmaradhatatlan fegyvertársainktól nem kapunk gyakran levelet, ellentétben, mondjuk, akárcsak egy-két emberöltővel korábban élt elődeinkkel, elhatároztuk: megvizsgáljuk az okát e meghitt érintkezési forma, bátran mondhatjuk, válságosra fordulásának, vagy ahogy mások oly könnyen állítják, avíttá válásának.
Ahányan kezdtünk vizsgálódni, természetesen épp annyiféle kiindulási pontot és szemlélődési módot választottunk a némelykor sejtett, majd bizonyossá váló, némelykor pedig csak később kikristályosodó okok felderítésére, sosem feledkezve meg arról az eredeti sóvárgásról, melyet a levelezés: levélírás és -várás ünnepi aktusa váltott ki bennünk. Abban viszont egyetértettünk, hogy a német koraromantikus alkotók nagyon is „romantikus” együttgondolkodási vágya munkálkodik bennünk, amikor a levél, s később a napló poétikájáról nyitunk párbeszédet; s egyetértettünk persze abban is, hogy az elveszni látszó csodát, valamiképpen érzékelhetővé és átláthatóvá kell tennünk, épp tündöklése idején és azon számunkra fontos gondolkodók levelezése révén, akik cseppet sem jelentéktelen szerepet szántak e megnyilvánulási formáknak életművükben. Forráskutatásaink és -elemzéseink elején rögtön szorongató kérdések tucatjával kellett szembesülnünk: vajon eleven gyakorlat-e még a levelezés, s ha nem, életre lehet-e kelteni, egyáltalán érdemes-e életre kelteni napjainkban e mellőzött irodalmi műfajt? Mit ér a levél, akárha magántermészetű, akárha nyilvánvalóan egy mű, egy életmű szerves része, amennyiben hajlandók vagyunk a levelet s a másik bensőséges műfajt: a naplót az életművel szerves egységben látni? Segít-e meg világítani, árnyalni egy művet, egy alkotói portrét, egy korszakot két autonóm ember levelezése, illetve magának az alkotónak bizalmas vagy nagy nyilvánosságnak szánt naplója? Milyen poétikai és lélektani azonosságok, eltérések, egyberingások, alkotói szándékok fedezhetők föl a levél és a napló műfaját összevetve, s milyen e bensőséges megnyilvánulások kiadásának, kommentárjának a recepciója ?
A sort a végtelenségig folytathatnánk persze, a lezárhatóság megnyugtató gondolata nélkül (mondhatni: érdemes is a közeljövőben folytatni); s szerkesztőként bizton állíthatom, jól kitapintható kedvvel gyakorolják is ezt a szüntelen faggatózást a kötetbe gyűjtött tanulmányok szerzői maguk is. E tanulmányok közel három éves közös töprengés lenyomatai.
 
Szerkesztette: Bálint Péter
Lektor: Valastyán Tamás

Tartalom

Előszó
Weiss János: A filozófusok levelei és a filozófiai levél
Valastyán Tamás: Levélszimpózium
A barátság fenoménja és a barát személye Novalis és Friedrich Schlegel levelezésének tükrében
Biczó Gábor : A Lou-affaire
Friedrich Nietzsche és Lou von Salomé kapcsolatáról levelezésük tükrében
Weiss János: Adorno és Benjamin
Biczó Gábor: Benjamin moszkvai leveleiről
Szilvássy Orsolya: Martin Buber és Ludvig Strauß levelezése
Lackfi János: Egy szerelem innenső partja
Simone de Beauvoir levelei margójára
Lackfi János: Fokozottan veszélyes elegy
Jean Cocteau és Jacques Maritain levélváltás a 1926-ból
Pető Zsolt: Thomas Mann az őserdőben
Thomas Mann és Kerényi Károly levelezéséről
Szilágyi Judit: „Megérteni logikus lényét!”
Adalékok Füst Milán és Osvát Ernő kapcsolatához
Bálint Péter: Egy „szentimentális stréber” arcélei
Szerb Antal válogatott levelei
Valastyán Tamás: Hogyan lehet valaki perzsa?
Szerb Antal naplóiról és leveleiről
Weiss János: A levelek öröme
Bálint Péter: Nyílt kártyákkal című könyvéről
Valastyán Tamás: Próteusz és a tükör
Bálint Péter: Nyílt kártyákkal