Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Orvosi szociológia

Paraméterek

Szerző Molnár Regina
Cím Orvosi szociológia
Alcím Egyetemi jegyzet
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2017
Terjedelem 72 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 963 226 411 0
Ár:
1.980 Ft

Az orvosi egyetemeken a szociológia a magatartástudományok – orvosi pszichológia, szociológia, orvosi antropológia, orvosi etika, orvosi kommunikáció – közé tartozik.

Leírás

Az orvosi egyetemeken a szociológia a magatartástudományok – orvosi pszichológia, szociológia, orvosi antropológia, orvosi etika, orvosi kommunikáció – közé tartozik, amelyek az USA-ban jöttek létre az 1950-es években. A magyar származású tudósoknak (Selye János, Franz Alexander, Bálint Mihály) döntő szerepük volt kialakulásukban. E diszciplínák megszületésének kiváltó oka leginkább az volt, hogy azok a krónikus megbetegedések, halálokok váltak gyakoriakká, melyek kialakulásában a beteg magatartásának, környezetének is jelentős szerepe volt. Az addig uralkodó biomedikális szemlélettel, amely kizárólag a természettudományos, biológiai, genetikai okokat vette figyelembe, ezek a betegségek már nem voltak kellőképpen értelmezhetőek, magyarázhatóak, illetve gyógyíthatóak.
A magatartástudomány integratív céllal jött létre, az orvostudomány, pszichológia, szociológia, antropológia, neuroanatómja, neurofiziológia, biológia, politikatudományok eredményeinek felhasználásával. Az emberi magatartás törvényszerűségeit, fejlesztésének lehetőségeit, az ember és környezete közötti kölcsönhatást vizsgálja interdiszciplinális megközelítésben. Alapvetően azzal a kérdéskörrel foglalkozik, hogy a környezeti, társadalmi hatások a központi idegrendszer és a pszichológiai folyamatok közvetítésével hogyan vezethetnek az emberi szervezet változásaihoz, tünetekhez, megbetegedésekhez. Alapvetően az emberi személyiség valamennyi tevékenységét vizsgálja (értelmi, érzelmi, akarati tevékenység, kommunikáció, értékek és normák, attitűdök, vélemény, kreativitás), a magatartási minták kialakulását, fejlődését és zavarait kívánja megismerni egyéni szinten, társas, kulturális, szociális, gazdasági, ökonómiai kölcsönhatásokban.
 
Szerkesztette: Molnár Regina

Tartalom

1. Bevezetés az orvosi szociológiába (Dr. Molnár Regina)
2. Az orvosi hivatás jellemzői (Dr. Molnár Regina)
3. Az orvosi pályaszocializáció (Dr. Molnár Regina)
4. Az orvos—beteg kapcsolat (Dr. Molnár Regina)
5. Szerepkonfliktusok az orvoslás területén (Dr. Molnár Regina)
6. Az orvoshoz fordulás folyamata (Erdős Csaba)
7. A fogyatékossággal élők (Erdős Csaba)
8. Minősítés az orvoslásban (Dr. Molnár Regina)
9. A deviáns viselkedések kialakulásának magyarázata (Erdős Csaba)
10. A társadalom felépítése (Erdős Csaba)
11. A megbetegedések társadalmi okai (Erdős Csaba)
12. Társadalmi egyenlőtlenség és szegénység (Erdős Csaba)
13. A család (Erdős Csaba)
14. A szociológiai kutatás módszertani alapjai (Erdős Csaba)