Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Orvosi szótörténeti tár

Paraméterek

Szerző Lozsádi Károly
Cím Orvosi szótörténeti tár
Alcím Etymologia Medica (2. átdolgozott, bővített kiadás)
Kiadó Medicina Könyvkiadó
Kiadás éve 2015
Terjedelem 364 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 963 226 513 1
Eredeti ár:
4.600 Ft
4.370 Ft
Online kedvezmény: 5%

A jelen kiadás az orvosi szaknyelv útját és kultúrtörténeti vonatkozásait követi nyomon, a szanszkrit eredettől a mai görög/latin terminológiáig.

Leírás

A jelen kiadás az orvosi szaknyelv útját és kultúrtörténeti vonatkozásait követi nyomon, a szanszkrit eredettől a mai görög/latin terminológiáig, a görög mitológia eseményeiről készült vörös vázafestészet remekei illusztrálásával.
Múltunk feltárása szükségessé teszi, hogy azok a diszciplínák, melyek meghatározzák egymást, és tanulmányozásuk valaha egységes megközelítés szerint történt, de az idők során önálló tudománnyá lettek, napjainkban ismét szoros kapcsolatba kerüljenek egymással. Így tartozik össze a filozófia (a gondolat) és a filológia (a gondolat megnevezése), valamint a görög és a latin nyelv is, melyek nem választhatók el egymástól; külön-külön vizsgálatukkal más-más részletek tárhatók ugyan fel, ezek összessége azonban elégtelen az egész fogalmának megalkotására. Más megismerésre vezet az egészből való lebontás és megint másra a részekből történő felépítés. Az ókori görögök annyi technét számoltak, ahány Múzsa volt, tehát kilencet. Valaha a medicina is a Szabad Művészetek közé tartozott, de egy időre a mesterségek közé sorolták az építészettel együtt (Septem Artes Liberales). Mint minden tudomány nyelvezete, az orvostudományé is a múlt szókincsén alapul.
 
Írta: Lozsádi Károly 
Lektor: Magyar László András
 
Kapcsolódó témakör:

Tartalom

Szerzői előszó
Ajánlás (Magyar László András)
Előszó (Schultheisz Emil)
Bevezető gondolatok
Glossza a szavakról
I. Bábel előtt
II. Bábel után
III. A betűk mágiája
IV. Szóról szóra
Útmutató a szótörténeti tár használatához
Orvosi szótörténeti tár
Felhasznált és ajánlott irodalom