Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Összetörve

Paraméterek

Szerző Jem Bendell
Cím Összetörve
Alcím Őszinte válasz az összeomlásra
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2024
Terjedelem 326 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 646 097 6
Eredeti ár:
5.990 Ft
5.091 Ft
Online kedvezmény: 15%

A nemrégiben magyar nyelven is megjelent Mélyalkalmazkodás című kötet folytatása és kiteljesedése Jem Bendell professzor újabb könyve, amely segít átlátni a minket körülvevő folyamatokat, megérteni a bonyolult összefüggéseket. Az Összetörve egy átfogó, meggyőző, ugyanakkor árnyalt érvelés arról, hogy a társadalmi összeomlás nem a jövőben ránk váró, hanem egy már javában zajló folyamat.

Leírás

„Amint egyre jobban átlátjuk a létünket fenyegető katasztrófák összefüggéseit, annál inkább érzzük a késztetést, hogy mindennapi, úgymond »valódi« dolgokkal foglalkozzunk helyettük. A megnyugtató, édes tudatlanság állapotában. De aztán egyre nehezebb és nehezebb lesz letagadni, amit tapasztalunk, mert ahogy figyelmünk a valóság felé fordul, mindenütt annak igazolását fogjuk látni, helyben és szerte a világon egyaránt.”

Catherine Ingram

Sorsformáló idők várnak ránk. Vajon képesek vagyunk-e kevesebb félelemmel és színleléssel, ugyanakkor több bátorsággal és tetterővel szembenézni velük? Ez a könyv segíthet ebben. Azáltal, hogy tényszerű és tudományos, arra ösztönöz minket, hogy a maguk teljességében és valóságában érthessük meg a várható összeomlás folyamatainak jelentőségét. Jobb tájékozódni és felkészülni, mint hirtelen és váratlanul szembesülni a rendszerszintű összeomlás következményeivel. Az Összetörve egy átfogó, meggyőző, ugyanakkor árnyalt érvelés arról, hogy a társadalmi összeomlás nem a jövőben ránk váró, hanem egy már javában zajló folyamat. A legnagyobb baj ugyanis a „meg fogjuk oldani” szemlélet népszerűségével az, hogy ellehetetleníti a párbeszédet arról, mit tehetünk annak tudatában, hogy valószínűleg nem leszünk képesek helyrehozni a problémát.

A nemrégiben magyar nyelven is megjelent Mélyalkalmazkodás című kötet folytatása és kiteljesedése Jem Bendell professzor újabb könyve, amely segít átlátni a minket körülvevő folyamatokat, megérteni a bonyolult összefüggéseket, lehetővé téve ezáltal, hogy őszinte döntéseket hozhassunk meg az életünkkel kapcsolatban. Rámutat arra, hogy az alkalmazkodásra való felkészülésnek haladéktalanul meg kell kezdődnie szervezeti, közösségi és egyéni szinten egyaránt. Ennek elengedhetetlen szükségességét azonban ma még rendkívül kevesen ismerik fel.

Jem Bendell a University of Cumbria professzora és a Deep Adaptation Forum (deepadaptation.info) alapítója. Kutatóként, oktatóként és tanácsadóként az éghajlati káoszhoz való mélyreható alkalmazkodás vezetésére, kommunikációjára, facilitációjára és innovációjára specializálódott. Ő a szerzője a „Deep Adaptation” című, vírusszerűen terjedő tanulmánynak, amelyet már több mint egymilliószor töltöttek le. Korábbi munkájától egyre inkább eltávolodva permakultúrás erdőkertek művelőjévé és énekes-dalszerzővé vált.

Stumpf-Biró Balázs az éghajlatváltozás hatásait azonosító és az alkalmazkodás folyamatát támogató Cassandra Programot fejlesztő Cassee Klímaadaptációs Tanácsadó Zrt. társalapítója. A mentális felkészülést fontosnak tartó Deep Adaptation (Mélyalkalmazkodás) mozgalom magyarországi képviselője és a szemléletformálást segítő Betyáros Világ podcast alkotója, aki a Pannon Egyetem Környezettudományi Doktori Iskolájában a globális polikrízis jelenségének kibontakozását kutatja.

„Minél több embernek sikerül megértenie az összefüggéseket, annál nagyobb az esélye annak, hogy megmarad a társadalmi összetartás, és eredményes válaszok születnek az egyre növekvő számú problémára. Vannak emberek, akik másoknál felkészültebbek arra, hogy nyilvánosan beszéljenek vagy írjanak a Nagy Felbomlásról, és megosszák a megszerzett információt. De még ha nem is hivatásos kommunikátor valaki, akkor is képes segíteni azzal, hogy megosztja azt, amit megértett a felbomlás folyamataiból, okaiból, és képes megfelelő válaszokat adni saját munkatársai, barátai vagy rokonai számára. A szemléletformálásra irányuló erőfeszítéseink eredményesebbek lesznek, és mentális egészségi állapotunk is javulhat, ha olyan emberek vesznek körül minket, akik már eljutottak a tudatosulás egy bizonyos szintjére.”

Richard Heinberg


L’Harmattan Kiadó, 2024.

Írta: Jem Bendell

Fordította: Stumpf-Biró Balázs

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
4.950 Ft
Raktáron
3.990 Ft 3.391 Ft
Raktáron
4.999 Ft 4.499 Ft