Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Őszi jeles napok

Paraméterek

Szerző Lukács Józsefné – Ferencz Éva
Cím Őszi jeles napok
Alcím … az óvodai környezeti nevelésben
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 224 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 615 5278 74 7
Ár:
3.800 Ft
3.040 Ft
Kedvezmény: 20%

Könyvünkben az óvodáskorú gyerekek számára könnyen érthető, feldolgozható, a mindennapi életünkhöz szervesen kapcsolódó, ám kevéssé ismert világnapokat, zöld jeles napokat mutatjuk be. A könyvben található ötletekkel élményközpontú, az életkori sajátosságokat figyelembe vevő tevékenységeket, játékokat tudunk biztosítani az óvodások számára, ami azért is fontos, mert a játékos tanulás ereje felbecsülhetetlen, és hatékonysága semmilyen más tanulási formához nem hasonlítható.

Leírás

Az óvodai környezeti neveléshez köthető zöld- és környezetvédelmi jeles napok évről évre visszatérő „örökzöld” ünnepei az óvodai életnek. Akár hazai, akár nemzetközi, akár „csak” lokális kezdeményezésről legyen szó, egyaránt kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy kiemelten foglalkozzunk természeti és társadalmi értékeink védelmével. Az óvodában – a családi neveléssel párhuzamosan – megkezdődik a környezethez való pozitív viszony alapozása, olyan viselkedésmintákkal, amelyek elsősorban az érzelmeiken keresztül hatnak a gyerekekre. Közvetlen tapasztalataikon, érzelmi kötődésükön keresztül jutnak el környezetük megbecsüléséhez, védelméhez. Ez az óvodáskorban kiemelt fontosságú tevékenység alapozza meg a tapasztalataikat, melyek később ismeretté, egész életre szóló tudássá alakulnak. A tapasztalatszerzés legfőbb színtere az óvoda, egyik legfontosabb eszköze pedig a kiemelt ünnepnapok – nemzeti, nemzetiségi, néphagyományokhoz, helyi szokásokhoz, környezetvédelemhez és az óvodai élet egyéb területeihez kapcsolódó ünnepek – hosszú sora. Ezek a napok különböznek a többi naptól, hiszen ilyenkor emlékezünk valamire, közösen ünneplünk valamit vagy valakit, figyelmünk középpontjába kerül egy esemény vagy egy jelenség. A gyerekek az évről évre visszatérő élmények közvetítésével egy életre szóló lelki útravalót kapnak. A zöld és egészségtudatos világ- és jeles napok óvodai szinten történő megünnepléséhez – bár az óvodapedagógusok kreatívak és leleményesek – szükségesnek ítéltük egy, a gyakorlatban is jól használható őszi (és később téli, tavaszi és nyári) ajánlás-gyűjtemény összeállítását, melyről azt gondoljuk, hasznos lesz mindannyiunk számára. A Kerek egy esztendő – komplex tevékenységek az óvodai környezeti nevelésben című évszakalapú módszertani könyvsorozatunkban bemutattuk a legismertebb ünnepnapjainkat, a hagyományos őszi jeles ünnepeket (Mihály-nap, Dömötör-nap, Márton-nap, Katalin-nap, András-nap stb.), világnapokat (A zene világnapja, Az állatok világnapja stb.) és egyházi ünnepeket (pl. Mindenszentek).

Új könyvünkben az óvodáskorú gyerekek számára könnyen érthető, feldolgozható, a mindennapi életünkhöz szervesen kapcsolódó, ám kevéssé ismert világnapokat, zöld jeles napokat mutatjuk be. A könyvben található ötletekkel élményközpontú, az életkori sajátosságokat figyelembe vevő tevékenységeket, játékokat tudunk biztosítani az óvodások számára, ami azért is fontos, mert a játékos tanulás ereje felbecsülhetetlen, és hatékonysága semmilyen más tanulási formához nem hasonlítható. Az ünnepekre való felkészülés, a ráhangolódás, a megelőző gyűjtőmunka sokszor mélyebb nyomot hagy a gyerekekben, mint maga a jeles nap. A zöld ünnepek jellegét a külsőségekben is igyekszünk hangsúlyozni. Kitűzzük szívünk fölé a zöld szívet, és az aktuális témának megfelelően feldíszítjük az óvodát. A gyerekeket körülvevő világ megismerésében a közvetlen megfigyelésekre, vizsgálódásokra, cselekvésekre, tapasztalatszerzésre építünk. A környezet szeretetére és védelmére nevelünk a természetközeli élettel (udvar, séták, kirándulások), közben az óvodásokban tudatosítjuk, hogy bolygónkat mennyi veszély (klímaváltozás, globális felmelegedés, levegőszennyezés, erdőirtás, állat- és növényfajok kipusztulása, a vízkészlet rohamos csökkenése stb.) fenyegeti, és nekünk, embereknek, milyen nagy a felelősségünk a Föld megóvásában. A környezeti témák – a megszokottól eltérő tartalommal, módszerrel, eszközökkel, ünneplési szokásokkal – jól közvetíthető mondanivalója érzelmileg közel hozható számukra, ezáltal szemléletük formálódik, pozitív viszony jön létre köztük és a természet között. Ezek az ünnepek mindig élményt jelentenek, tanulságosak és felejthetetlenek a gyerekek számára. Az egészségtudatos magatartás jeles napjai fontos szerepet kapnak az óvodában, hiszen az egészségnevelés az óvoda megalapozó jellegű, minden nevelési folyamatban jelen lévő feladata. Az egészséges életmódra nevelés, az egészséges életvitel igényének kialakítása, a gyermek testi fejlődésének elősegítése ebben a korban kiemelt jelentőségű. Az óvodai élet megszervezése keretül szolgál az egészségtudatos magatartás, a testi-lelki higiénia és a pozitív gondolkodás megalapozásához, az egészséges életvitel – egészséges étkezés, mozgás/testedzés – szokásainak gyakorlásához.

A zöld jeles napok lehetőséget adnak évente egy-egy napon (vagy akár héten) át arra, hogy foglalkozzunk a jövőnket érintő kérdésekkel és cselekedjünk. Kívánjuk, hogy könyvünket használják gondolatébresztőként, vezérfonalként, új elemként, vagy akár csak egy-egy ötlettel, feladattal a saját óvodai munkájukat színesítő segédanyagként. A leírtakat alakítsák rugalmasan, a saját csoportjuk képességeinek, életkori sajátosságainak megfelelően azért, hogy a gyerekek maradandó és lelkesítő élményekkel gazdagodjanak az óvodai mindennapokban.

 

Írta: Lukács Józsefné – Ferencz Éva

 

Lukács Józsefné és Ferencz Éva további művei:

Kerek egy esztendő–sorozat

Ősztől őszig–sorozat

Mesés mozgás–sorozat

A játék nem csak játék

 

Kapcsolódó témakör:

Óvodai nevelés – ŐSZ

Tartalom

Bevezető gondolatok

Szeptember

Mária napja (Kisasszony napja); Gyógynövénygyűjtő hét

Az ózon világnapja

Takarítási világnap

A gyermekek világnapja

Európai autómentes nap

A folyók világnapja

A népmese napja

Október

A gyaloglás világnapja

A világűr hete

A komposztálás ünnepnapja

A tojás világnapja

A kézmosás világnapja

A kenyér világnapja

A sütőtök napja

November

Nemzeti Gombnap (USA)

„Ne vásárolj semmit!” nap

Jeles őszi napok – További, feldolgozásra ajánlott őszi jeles napok az óvodai környezeti nevelésben

Felhasznált és ajánlott szakirodalom