Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Pályaválasztás és szelekció - A szociometriai módszer alkalmazása alsó- és középfokú oktatási intézményekben

Paraméterek

Sorozat Iskolapszichológia
Szerző M. Tamás Márta – Sallay Hedvig – Perge Judit
Cím Pályaválasztás és szelekció – A szociometriai módszer alkalmazása alsó- és középfokú oktatási intézményekben
Alcím Második, módosított kiadás
Kiadó ELTE Eötvös Kiadó
Kiadás éve 2007
Terjedelem 95 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 446 456 3
Ár:
1.200 Ft
1.080 Ft
Kedvezmény: 10%

Az iskolapszichológus munkaköri feladatai közé tartozik a tehetséggondozás a pedagógusokkal való együttműködésben. Az iskolapszichológus és a pedagógusok számára alapvető feladat az iskolai osztályok megismerése, az osztályokban kialakult társas mező és viszonyok feltérképezése. (Iskolapszichológia 12.) 

Leírás

Pályaválasztás és szelekció
 
Az iskolapszichológus munkaköri feladatai közé tartozik a tehetséggondozás a pedagógusokkal való együttműködésben. A pályaválasztási orientáció felmérése, és közreműködés a pályaválasztási tanácsadásban. Hazánkban is kialakult a pályaválasztási tanácsadás pszichológiai szemléletmódja. Eredménye „az egységes és logikus pályaválasztási tényezőrendszer, melynek központi rendező elve az adott pályák és a pályaválasztó egyén egybevetésénél és értékelésénél a konkrét munkatevékenységből, az adott társadalmi környezetből és a személyiségből mint szervezett és dinamikus egységből való kiindulás” (Rókusfalvy). A továbbiakban azokat a teszteket ismertetem, melyek a pályaválasztási szaktanácsadásban általánosan elfogadottak, s melyeket az osztályok vizsgálata során felhasználtam.
 
 
A szociometriai módszer…
 
Az iskolapszichológus és a pedagógusok számára alapvető feladat az iskolai osztályok megismerése, az osztályokban kialakult társas mező és viszonyok feltérképezése – hiszen számos esetben ezáltal nyerhetünk támpontokat konfliktusok megoldásához, pedagógiai helyzetteremtésekhez és egyéb problémás esetek tisztázásához.
A módszer népszerűsége talán azzal magyarázható, hogy rendkívül szemléletes formában vetíti elénk egy-egy közösség belső, informális struktúráját, a tagok között kialakult szimpátia-antipátia viszonyokat. Ezek a vonzalmi szálak a közösség életében meghatározó, néha pedig döntő szerepet játszanak, befolyásolva mind a közösség tagjainak iskolai teljesítményét, előmenetelét, mind pedig értékrendjét, vagy akár osztálytermi közérzetét. Nem csupán a beavatkozásnál jelenthetik az első lépést, hanem a pedagógusi közösségformáló munka sikerességének is mutatójaként szerepelnek, mivel a szociometria időszakonkénti fölvétele tájékoztat az informális kapcsolatok változásáról.

Sorozatszerkesztő: Porkolábné dr. Balogh Katalin

Tartalom

Martonné Tamás Márta: Pályaválasztás és szelekció
Bevezetés
Mentális képességet vizsgáló eljárások
Az iskolai szelekciós mechanizmus megnyilvánulásai
Pályaválasztási munka
Esetismertetések
Összegzés
Mellékletek – táblázatok
Sallay Hedvig – Perge Judit: A szociometriai módszer alkalmazása alsó- és középfokú oktatási intézményekben
A szociometriai módszer általános jellemzése
A Mérei-féle többszempontú szociogram
A szociogram fölrajzolása
A szociometriai pozíciók értelmezése
A gyakorisági táblázat
Szociometriai mutatók
Két példa
Összegzés
Irodalom