Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Példatár az emberalak-ábrázolás és a vizuo-motoros koordináció diagnosztikus értékeléséhez

Paraméterek

Szerző Torda Ágnes – Darvas Ágnes
Cím Példatár az emberalak-ábrázolás és a vizuo-motoros koordináció diagnosztikus értékeléséhez
Alcím 8. kiadás
Kiadó Betűbazár Bt.
Kiadás éve 2015
Terjedelem 72 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 08 6376 6
Eredeti ár:
980 Ft

A példaanyagot értelmi, érzelmi fogyatékos, nyelvi fejlődésükben, mozgásukban és tanulásukban akadályozott, pszichésen sérült gyermekek munkáiból állítottuk össze.

Leírás

A példatár a pszichodiagnosztika elméleti ismereteinek gyakorlati alkalmazásához készült. A hazai gyógypedagógiai diagnosztikus munkában leggyakrabban használt eljárások közül az emberalak-ábrázolás és a vizuo-motoros koordináció értékelésének megtanulásához nyújt segítséget. A próbák működésének megértéséhez szükséges további ismeretek a Pszichodiagnosztika I. főiskolai jegyzetben találhatók meg.
A példatár a minőségi elemzés szempontjait, a teljesítmény-mutatók kiszámításának és a próba felvételének módját tartalmazza. A példaanyagot értelmi, érzelmi fogyatékos, nyelvi fejlődésükben, mozgásukban és tanulásukban akadályozott, pszichésen sérült gyermekek munkáiból állítottuk össze.
Az ismertetésre kerülő diagnosztikus eljárások a „papír-ceruza” tesztek körébe tartoznak. Eszközigényük minimális, egyénileg vagy csoportosan is elvégezhetők. Egyszerűségük ellenére azonban nemcsak a teszt felvétele során kell szigorúan a próba szabályainak megfelelően eljárni, de a kiértékelésben is tudatosan kell törekedni az objektivitásra. A gyógypedagógusok, valamint a nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus szakirányú képzésben résztvevők tanulmányaik során kiképzést kapnak ezeknek a próbáknak a használatára, a biztonságos diagnosztikus munka azonban sok gyakorlást igényel. Erre nyújt lehetőséget a példatár.
 
Írta: Torda Ágnes – Darvas Ágnes
Lektor: Jankovichné Dalmai Mária, Sarkady Kamilla

Tartalom

Előszó
Az emberalak-ábrázolás minősítése Goodenough módszerével
Példatár
A vizuo-motoros koordináció próbái
„Bender A” próba
Példatár
„Bender B” próba
Példatár
Ajánlott irodalom