Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Pókművészek, békabajnokok

Paraméterek

Szerző Nádai Magda
Cím Pókművészek, békabajnokok
Alcím Előítéletek helyett...
Kiadó Flaccus Kiadó
Kiadás éve 2008
Terjedelem 144 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 9412 63 7
Eredeti ár:
1.800 Ft
900 Ft
Online kedvezmény: 50%
Pókok… Békák… Sokan már akkor undorodnak, ha meghallják ezeket a szavakat. Hát még ha meglátják ezeket az állatokat. Ennek legfőbb oka az, hogy keveset tudunk róluk, nem ismerjük az életmódjukat. Julcsi az erdei iskolában sikeresen birkózik meg barátai előítéleteivel…

Leírás

Nádai Magda új könyvében a pókok és a békák – két sokak által undorítónak tartott állatfaj – „védőügyvédjeként” lép fel. Sok-sok érdekességet, fontos és hasznos tudnivalót sorakoztat fel annak érdekében, hogy a gyerekek megbarátkozzanak ezekkel a mostoha megítélésű állatokkal, de legalábbis megismerjék, elfogadják helyüket és szerepüket az állatvilágban. A rengeteg illusztrációval ellátott könyvet érdekes játékként egy poszter-melléklet egészíti ki.
 
A kutyákat, macskákat mindenki szereti. A katicabogarak és a rókamanguszták is hamar belopják magukat a gyerekek (és a felnőttek) szívébe. De nem valószínű, hogy valakinek az óvodában keresztespók volt a jele. Az sem mindennapos, hogy a kulcstartónkra medvebocs (egy ismeretterjesztő könyvben mégsem írhatunk macit) helyett zöld varangy-figurát teszünk.
Ez így is van rendjén, de… Egész életünket végigkísérik az előítéletek, és ez a körülöttünk élő állatok egy részére fokozottan igaz. Ismerjük meg őket jobban, és megváltozik róluk a véleményünk. Az állatvilágban szerzett tapasztalatainkat később az emberi kapcsolatainkban is hasznosíthatjuk…
Pókok… Békák… Sokan már akkor undorodnak, ha meghallják ezeket a szavakat. Hát még ha meglátják ezeket az állatokat. Ennek legfőbb oka az, hogy keveset tudunk róluk, nem ismerjük az életmódjukat. Julcsi az erdei iskolában sikeresen birkózik meg barátai előítéleteivel…
A könyvben üres ablakok vannak, „Pók-arcképcsarnok”, illetve „Béka-arcképcsarnok” felirattal. Ide beragaszthatod a megfelelő pókokat és békákat ábrázoló képeket. Ezeket megtalálod a könyvhöz mellékelt poszteren.
            Nem kell hozzá más, csak egy olló (amivel kivágod a képet), ragasztó (amivel beragasztod a helyére) és egy kis kíváncsiság (amivel megkeresed a főszereplőket a poszteren és a helyüket a könyvben).
            Elképzelhető, hogy sajnálod szétvagdalni a posztert, mert állatbarátként úgy gondolod, jól mutatna a szobád falán. Ha így döntesz, rendelhetsz a kiadóból „tartalék” posztert.
 
Írta: Dr. Nádai Magda
Lektor: Kriska György, Rigóczki Csaba
Illusztrációk:  Gyurkovics Dorottya, Nagy Ákos
 

Dr. Nádai Magdolna Erzsébet 1932. augusztus 14-én Budapesten született. Édesapja Dr. Nádai Gusztáv jogi doktor édesanyja Galló Magdolna műhímző. A négyosztályos elemi iskola elvégzése után a belvárosi nyolcosztályos Mária Terézia Leánygimnáziumba nyert felvételt. Érettségi után az Apácai Csere János Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát, biológia-rajz szakon 1952-ben. Első munkahelye Sárbogárdon volt, de miután 1953-ban megszületett első gyermeke, a hathetes szülési szabadság leteltével Dunakeszin a gyártelepi iskolában tanított 1955-ig, majd az 1955-56-os tanévben már a szomszédos XV. kerületben kapott állást. 1956-tól 1958-ig Sződligeten, 1958-60 között Szentendrén tanított. 1960 és 1972 között férjével, Mikus Endrével Szigetmonostoron tanítottak. Biológia- és rajztanítás mellett, a szaktanár gondokkal küszködő iskolában esetenként a kémia, illetve fizika órákat is megtartotta. Az MTV Iskola Televízió sorozata több adásának szerkesztésére és vezetésére is felkérte. Ezeket az adásokat a Szigetmonostori Általános Iskola épületében vették fel. 1972-ben férje megbízást kapott az alakuló Balatoni Úttörőváros nevelési igazgatói és általános igazgatóhelyettesi feladatainak ellátására, így Zánkára költöztek, ahol környezetvédelmi felelősként, vezetőtanárként dolgozott az 1989-es nyugdíjazásáig. 1974 és 1980 között a Káli Kincsek Kutatói, 1980-1990-ben az Úttörők a Balatonért program vezetője volt. 1989-től nyugdíjas környezeti nevelési szakíró és szakértő. Közel hatvan természettudományos könyvet írt, több száz tudományos cikke jelent meg 1970-től napjainkig A biológia tanítása, a Köznevelés, a Tanítók Lapja, az Óvodai Nevelés, a Búvár, a Természetbúvár, a Liget, a Süni, a Veszprémi Napló, a Zalai Hírlap és más lapokban. Tagja volt a Magyar Biológiai Társaság Didaktikai Szakosztály vezetőségének, az IUCN Nemzeti Nevelési Bizottságnak, a MTA Veszprémi Akadémiai Bizottságának, a Búvár szerkesztőségének. Elismerései: 1972 – Oktatásügy Kiváló Dolgozója, 1985 – Emberi Környezetért, 1989 – Gyermekekért, 2013. március 15-én Dr. Áder János Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéssel ismerte el a környezetvédelem terén végzett több mint fél évszázados magas szintű áldozatos szakmai munkáját. 2015-ben a Környezetünkért kitüntetést vehette át, ugyanebben az évben Szigetmonostor díszpolgára lett. Kezdeményezésére és az Ő finanszírozásával épült meg Szigetmonostoron a nevét viselő Magda Pihenő a Vízkelőben, melynek karbantartásához minden évben hozzájárult. Több súlyos és krónikus betegségét leküzdve 2021 decemberében még kiadta utolsó, a Gyermekek a Balatonért című háromkötetes könyvét, még volt ereje az unokái számára karácsonyra mesekönyvet írni, majd váratlanul ágynak esett és rövid szenvedés után 2021. december 24-én este csendesen elment.

Tartalom

Arakné leányai (pókokra csodálkoztató programok)
TÉMÁRA HANGOLÓ
1. OTT EGY PÓK!
2. PÓKOS ÉLMÉNYEK
3. PÓKLESŐK FANTASZTIKUS HÍREI
NÉLKÜLÖZHETETLEN PÓKSZERVEK
1. A FALATOT JÓL MEGRÁGOM
2. SZŐRÖK NÉLKÜL ÉHHALÁL!
3. TÍZSZEMKÖZT…
4. ORROM A POCAKOMON!
SZÖVŐMESTEREK
1. A KERESZTESPÓKOK KEREK HÁLÓT SZŐNEK
2. KÜLÖNLEGES FONÁLSZÖVEDÉKEK
MINDENT A FAJ FENNMARADÁSÁÉRT!
1. IVARI KÜLÖNBSÉGEK
2. EGYMÁSRA TALÁLÁS
3. KALANDVÁGYÓ FIATALSÁG
CSUPA CSEMEGE
1. A „PÓKMETEOROLÓGIA” TÖRTÉNELME
2. PÓKBARÁT ANYUKÁK
3. VIKI BEVONJA A KÖZÖNSÉGET…
4. ARACHNE TÖRTÉNETE
5. SZŐJÜNK HÁLÓT EMLÉKBE!
 
 
Szeretnék piros alma lenni (a békák igazsága)
UTÁLAT VAGY ROKONSZENV?
1. ÖSSZEDUGJÁK FEJÜKET AZ „OKOSOK”
2. ŐSZINTE VALLOMÁSOK
BREKUSZOK EMBERKÖZELBEN
1. CSÁBÍTÓ HANGZAVAR
2. ISZKOLÁS A HOSSZÚLÁBÚ BÉKALESŐTŐL
3. TESTI MUSTRA
A BÉKASZAPORODÁS VISZONTAGSÁGAI
1. LAKÓHELYEK
2. TAVASZI ZARÁNDOKLAT A „SZÜLŐVÍZ”-HEZ
3. EGYMÁSRA TALÁLÁS, BÉKA-LAGZI
A BÉKÁVÁ CSEPEREDÉS ÁLLOMÁSAI
1. BÉKACSÍRA, BÉKAPORONTY
2. AMIKOR „MÁSODIK ÉLTŰ”…
3. BÉKA-BUTIK VÁLASZTÉKA
BÚCSÚZÓK
1. ESTI MESE A ZÖLDBÉKÁRÓL
2. „PFUJJOZÓK”-BÓL BÉKAFIGYELŐK
3. BÉKA – „ARANYHÁROMSZÖG” AZ IPOLY MENTÉN
 
a szerző ZÁRÓ SZAVAI

Kapcsolódó kiadványok

Raktáron
4.440 Ft 3.996 Ft
Raktáron
3.490 Ft 2.966 Ft
Raktáron
2.960 Ft 2.664 Ft