Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Portugál (DVD)

Paraméterek

Sorozat Magyar Filmek Gyűjteménye
Szerző Lukáts Andor
Cím Portugál (DVD)
Alcím Színes magyar játékfilm
Kiadó Hunnia Filmstúdió
Kiadás éve 2005
Formátum DVD
ISBN HUNNIA06
Ár:
1.990 Ft

A Portugál helyzetkép, az elvágyódás filmje. Tarkamagyar kocsma-jaj eredeti figurákkal, avagy egy felhasználóbarát népfilmmű maradandó beszólásokkal.

Leírás

Rozzant kocsma Igrácson, a falu közepén. A település prominens képviselői itt múlatják idejüket néhány feles kíséretében. Sok izgalom nemigen történik errefelé, hacsak egy évtizedben egyszer oda nem vetődik egy idegen. És lőn csoda: betér a kocsmába egy fiatal esszéíró, aki épp Portugália felé vette az irányt, hogy meneküljön romokban heverő házasságából. Pechjére beleszeret Masniba, a kocsmáros lányába, így továbbutazását bizonytalan időre elhalasztja. Ennek cseppet sem örül Retek, az egykoron kényszervallatás miatt kirúgott rendőr, aki egyébként Masni vőlegénye. Ráadásul hamarosan megérkezik a hisztiző elhagyott feleség is.
Egressy Zoltán és Lukáts Andor története itthon, vidéki környezetben játszódik. A magyar falu jellemző figurái elevenednek meg, jellemző helyzeteikben, nagyobbrészt egy kocsma hűvösében mondják el mindazt, amit az életükről elmondhatnak. A Portugál helyzetkép, az elvágyódás filmje. Vacak hely ez, ahonnan el kéne menni, valami jó kis helyre „menni kell, innen el”, oda, ahol több a nap, több a lehetőség, több a szív, több az élet. A Portugál a tehetetlenség és a belenyugvás filmje, ahol a hősök nem mennek – csak jönnek, nem tudnak – csak gondolnak, nem tesznek – csak várnak, és addig is isznak egy-két fröcsit. A Portugál tarkamagyar kocsma-jaj eredeti figurákkal, avagy egy felhasználóbarát népfilmmű maradandó beszólásokkal.
 
Készült: 1999 (93 perc) 
Rendezte: Lukáts Andor
Író: Egressy Zoltán
Forgatókönyvíró: Lukáts Andor
Zeneszerző: Monori András
Operatőr: Garas Dániel
Díszlettervező: Ágh Márton
Jelmeztervező: Salamon Eszter
Főszereplők: Szirtes Ági (Asszony), Pelsőczy Réka (Masni), Lengyel Ferenc (Retek), Nagy Viktor (Bece), Csuja Imre (Kocsmáros), Kovács Zsolt (Pap), Kelemen József (Csipesz), Varga Zoltán (Sátán), Ónodi Eszter (Feleség)