Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Psyché (DVD)

Paraméterek

Szerző Bódy Gábor
Cím Psyché (DVD)
Alcím Háromrészes, rendezői változat
Kiadó Magyar Nemzeti Filmalap
Kiadás éve 2017
Formátum DVD
ISBN 5999887816000
Ár:
4.990 Ft
4.740 Ft
Kedvezmény: 5%

A Weöres Sándor verses elbeszélése alapján 1980-ban készült film fantasztikus vízió, látványban elmesélt időutazás, a posztmodern korszak nyitó filmenciklopédiája. (Háromrészes rendezői változat, digitálisan felújított kép és hang.)

Leírás

A Weöres Sándor verses elbeszélése alapján 1980-ban készült film fantasztikus vízió, látványban elmesélt időutazás, a posztmodern korszak nyitó filmenciklopédiája. Bódy Gábor összekapcsolta a 18. században élt cigány grófnő, Lónyay Erzsébet, a tragikus sorsú drámaíró, Ungvárnémeti Tóth László szerelmét, és a fantaszta Zedlitz báró történetét. E szerelmi háromszög mögé másfél évszázad szellemtörténeti ívét rajzolja fel a felvilágosodástól az 1920-as évekig.
Weöres Sándor regénye és a film története valós személy, Ungvárnémeti Tóth László (1788-1820), a fiatalon elhunyt költő köré szövődik, akinek életébe töredékesen egy kitalált személy, gyermekkori szerelme, Lónyay Erzsébet, azaz Psyché szemein és életén, ritkuló találkozásaikon keresztül nyerünk bepillantást. A lány egyszerű kis vidéki, szegény cigánylány a Miskolci környéki Avasról – akinek anyját a sors szeszélye folytán örökbe fogadta és grófkisasszonyként neveltette, taníttatta egy Mailáth gróf – vidéken nevelkedett anyja regénybeli szeretője, Bihari János cigányprímás rokonainál. Psyché még kislányként ismerte meg a szegény sorsú poétát, és gyermekkora óta szerelmes belé. De a fiú ezt egyrészt nem veszi komolyan és nem is viszonozza, másrészt tudomásul veszi és élete során gyakran ki is használja a lány érzelmeit és társadalmi kapcsolatait. A kislányt gyámja, gróf Dessewffy József ragadja ki a nyomorból azzal, hogy előkelő külföldi leánynevelő intézetben helyezi el.
Psyché – talán hogy szerelmének imponáljon, vagy legalább részben a figyelmét magára vonja, ám lehet, hogy csak a korszellem hatása alatt – versírásba kezd, és még a költő óriás Kazinczy figyelmét is felkelti. A történet éppen Kazinczy széphalmi (Bányácska) hazában tett látogatással kezdődik 1812-ben.
 
3 lemez (94+73+94 perc)
Rendezte: Bódy Gábor
Író: Weöres Sándor
Forgatókönyvíró: Csaplár Vilmos, Bódy Gábor, Varga Vera
Zeneszerző: Vidovszky László
Operatőr: Hildebrand István
Látványtervező: Bachmann Gábor
Vágó: Bódy Gábor
Szereplők: Psyché (Lónyay Erzsébet) – Patricia Adriani (Kútvölgyi Erzsébet); Nárcisz (Ungvárnémeti Tóth László) – Udo Kier (Cserhalmi György); Zedlitz báró – Cserhalmi György (Garas Dezső); Nagybácsi – Hornyánszky Gyula; Kazinczy – Pilinszky János; Ilse – Horváth Ágnes; Rhédey Klára – Tóth Éva; Lovászi Zoltán – Derzsi János; Kosztolányi Ferdinánd – Ujlaki Dénes; Ingrid – Ingrid Caven; Orfeumigazgató – Gera Zoltán; Eberhardt professzor – Erdély Miklós; Pap / Oxendorf – Hoppál Mihály