Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Pszichoterápia és vallás - újraközeledés

Paraméterek

Szerző Székely Ilona
Cím Pszichoterápia és vallás – újraközeledés
Kiadó Animula Kiadó
Kiadás éve 2006
Terjedelem 148 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 963 9410 83 7
Ár:
2.400 Ft
2.280 Ft
Kedvezmény: 5%

Ez a könyv már régóta várat magára, nagy szükség van rá a pszichoterapeuták világában. Tárgya aktualitását tekintve is rendkívül fontos, hiszen a spiritualitás az emberi lélek legmagasabbrendű képessége, melynek szolgálata nem csupán a vallásgyakorlat felől lehetséges.

Leírás

Ez a könyv már régóta várat magára, nagy szükség van rá a pszichoterapeuták világában. Tárgya aktualitását tekintve is rendkívül fontos, hiszen a spiritualitás az emberi lélek legmagasabbrendű képessége, melynek szolgálata nem csupán a vallásgyakorlat felől lehetséges. Mégis, az utóbbi ötven évben megélhettük azt az ideológiai alapokra helyezett hasítást, amely az ember magasrendű szellemiségének transzperszonális dimenzióját elutasította, kizárta és a vallás szférájába utalta át, míg viszont a perszonális dimenziót egyoldalúan eltúlozta, a világi boldogulásnak, önérvényesítésnek legfőbb célként adott központi szerepet. Megérett az idő arra, hogy ismét méltó helyére kerüljön az ember lehasított szelfrésze, mind az öneszmélésben, tudatosításban, mind a hivatásos segítők pszichoterápiás munkájában. Székely Ilona nagy szolgálatot tesz a magyar pszichoterápiás világnak ezzel a könyvvel, melyet nagyrészt saját maga írt, bevonva három szerzőtársat is, akik valamely szempontból más megvilágításban láttatják a spiritualitás, hit, vallás kérdéskörét. A könyv tehát hiánypótló, időszerű, fontos, szüksége van rá a lelki élettel, gyógyítással foglalkozó szakembereknek, de – megítélésem szerint – a művelt laikusoknak is.
 
(Dr. Bagdy Emőke)

Tartalom

Előszó helyett (Dr. Bagdy Emőke)
Előszó (Dr. Székely Ilona)
Bevezetés (Dr. Székely Ilona)
Történelmi visszatekintés (Dr. Székely Ilona)
A vallás pszichodinamikus megközelítésének elméleti alapjai (Dr. Székely Ilona)
Vallás és spiritualitás kérdése a terápiás gyakorlatban (Dr. Székely Ilona)
A „mustármag-effektus”. A hazai pszichoterápia kicsiny szegmenseiben fellelhető spirituális vonatkozások (Dr. Kárpáti Gyöngyvér)
A spiritualitás, a vallás helye, szerepe a rendszerszemléletű terápiás gyakorlatban (Dr. Balogh Klára)
A megbocsátás pszichológiai jelentősége (Dr. Székely Ilona)
Megbocsátás gyakorlatban. A folyamat mikroszkóp alatt: amit az élettől és pácienseitől tanult a szerző (Dr. Székely Ilona)
Senki földjén. Bolyongás vallás, hit és pszichoterápia határterületein (Dr. Csonka Judit)