Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Rajziskola kis művészeknek

Paraméterek

Sorozat Rajzolj te is!
Szerző Bernfels, Alex
Cím Rajziskola kis művészeknek
Kiadó Sziget Könyvkiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 76 oldal
Formátum A/4, keménytáblás
ISBN 978 963 7268 73 1
Ár:
2.300 Ft
2.070 Ft
Kedvezmény: 10%

Az egyszerű alapformákból kiinduló rajzolás a rajztanulás királyi útja, és a kisebb gyermekeket is gyors eredményekkel jutalmazza. Könyvünk a négyéves és annál idősebb gyerekek kedvenc témáit, illetve készségeit veszi alapul, és egyetlen előfeltétele, hogy a gyermekek örömüket leljék a rajzolásban.

Leírás

Az egyszerű alapformákból kiinduló rajzolás a rajztanulás királyi útja, és a kisebb gyermekeket is gyors eredményekkel jutalmazza. Könyvünk a négyéves és annál idősebb gyerekek kedvenc témáit, illetve készségeit veszi alapul, és egyetlen előfeltétele, hogy a gyermekek örömüket leljék a rajzolásban. A sikerélmények fokozzák a kis művészpalánták buzgalmát és becsvágyát. Ezért néhány „haladó” gyakorlat már a részlet- illetve valósághű rajzolás és a perspektivikus ábrázolás felé vezet. A rajzműveletek a kísérő vidám szövegek segítségével könnyen beágyazódnak a gyermekek élményvilágába.
 
Alak, rajz, szín
 
Minden rajz kiszínezésre ösztönzi a gyerekeket: a képről még valami hiányzik, éspedig a színek! Ugyanakkor a kiszínezetlen, „átlátszó”, körvonalakkal és belső kontúrokkal átszőtt rajzok a látás tanulásához szükséges fontos előgyakorlatok. A kis festők így felismerik az egyes motívumok alakját, és a következő lépésben ezekhez szinte hozzákölthetik a színeket és a részleteket. Ugyanakkor a gyerekek a rajzban csak azt látják meg, amit ugyanolyan vagy hasonló formában egyszer már felismertek. Keresik a vonalak értelmét és jelentését, miközben kipróbálják, illetve kiegészítik azt, ami hiányzik: először képzeletben, majd rajzolás közben.
A kisgyerek már firkálás közben is játszik a rajzban rejlő lehetőségekkel. Az eredményt nevén kell nevezni – és persze fel kell ismerni, illetve meg kell dicsérni, még akkor is, ha a felnőtt számára valószínűleg nem sok minden ismerhető fel rajta. Már ebben a fázisban is az agy, a szem és a kéz összjátékáról van szó. Ilyenkor az idegrendszerben rendkívül összetett és hálózatosan összefüggő folyamatok mennek végbe. A gyermeki fejlődés a figuratív rajzolás irányába halad tovább. Ilyenkor a rajzolás már azt jelenti számára, hogy ceruzával határt húz az alak és a háttér között. Az alak és a háttér megkülönböztetése a vizuális észlelés következő fontos teljesítménye. A kézügyesség terén az a cél, hogy a gyermek a vonalakat céltudatosan egyenesre vagy kerekre rajzolja, de legalább ne vigye túl a határokon. Eközben a mozgásfolyamatok bevésődnek, és legalábbis tudatosul a gyerekekben, hogy hova akarnak a vonalakkal kilyukadni.
Az, hogy mennyire fáradságos a gyermekek számára a céltudatos rajzolás felé vezető út, felnőttként könnyen belátható, ha megpróbáljuk a tükörbe nézve irányítani rajzoló kezünket: megvan hozzá az akaratunk, de mégis állandó összpontosításra van szükség ahhoz, hogy ellenőrzés alatt tarthassuk a folyamatokat. Rutin kell ahhoz, hogy a következő kanyarban le ne sodródjunk az útról. Ezért a könyv gyakorlatai egyszerű, egyenes és kerek vonalakkal kezdődnek, amelyeket a gyerekek ismétléssel ellenőrizhetnek, majd ritmikusan egyre jobban begyakorolhatnak. Így jön létre a lendület magabiztos könnyedsége – és a barátság a ceruzával, amikor a ceruza végre elkezdi azt csinálni, amit a kis rajzoló akar. És már el is jutottunk az első formákig: a szögletes és a kerek idomokig, amelyek egyúttal a világban felfedezhető és lerajzolható minden dolog alapformái is.
A gyerekek, ahelyett, hogy a rajzolást valamilyen izgalmas helyen kezdenék el, inkább az egyszerű alapformák által tanulják meg, és gyakorolják be, hogyan lássák meg a teljes alakot. Ez egyaránt fejleszti az arányérzéket és a geometriai összefüggések megértését. A rajzolás kívülről befelé történik, a vázlattól a részletek felé, az alak megragadásától a kidolgozás irányába. Végül pedig a folyamat természetes lezárásaként, mintegy megkoronázásaképpen jelennek meg a színek.
 
Írta: Alex Bernfels
Fordította: Crow Zsófia Klára