Receptúrai gyógyszerkészítési ismeretek
Paraméterek
Szerző | Regdon Géza – Bajdik János |
Cím | Receptúrai gyógyszerkészítési ismeretek |
Kiadó | JATEPress |
Kiadás éve | 2013 |
Terjedelem | 200 oldal |
Formátum | B/5, ragasztókötött |
ISBN | 978 963 315 045 0 |
Eredeti ár:
2.205 Ft
2.095 Ft
Online kedvezmény:
5%
A gyógyszerkészítési gyakorlatok keretében a hallgatókat megismertetjük a receptúrai munka általános és konkrét szabályaival, ill. az egyes gyógyszerformákkal. |
|
|
Leírás
A gyógyszerkészítési gyakorlatok keretében a hallgatókat megismertetjük a receptúrai munka általános és konkrét szabályaival, ill. az egyes gyógyszerformákkal. Az egyes szemeszterekben összeállított gyakorlati tematikákban alapvetően támaszkodunk a jelenleg hivatalos Fo.No. VII. és Fo.No.Vet. III. előirataira, de megismertetjük a hallgatókat néhány olyan fontosabb vagy érdekesebb recept-összeállítással, ill. hatóanyaggal, melyek a gyógyszertári gyógyszerkészítésben gyakran előfordulnak.
Jelen összeállítás két nagyobb részre osztható. Az első rész tulajdonképpen egy, a magisztrális gyógyszerkészítéshez szükséges általános bevezető, melyben megtalálhatók azok a jelenleg érvényes jogszabályok és szakmai elvárások, melyek a gyógyszerkészítő munkát szabályozzák. A szerzők külön összefoglalták a vényírás és az expediálás szabályait, részletesen kitértek az adagellenőrzéssel kapcsolatos számításokra, ill. az esetleges adagtúllépések megoldásaira, de foglalkoznak az inkompatibilitások főbb típusaival, sőt az állatgyógyászati készítményekkel kapcsolatos általános tudnivalókkal is. Ezek az ismeretek a szabályszerű tevékenységhez, gyógyszerkészítéshez elengedhetetlenek, ás ezek egyben a gyógyszertári gyógyszerkészítői munka minőségbiztosításának alapját is képezik.
A második rész az egyes gyógyszerformákhoz kapcsolódó szakmai információkat tartalmazza. Ezek felépítése egyforma, először az adott gyógyszerformára vonatkozó, különböző szakkönyvekben található definíciókat, majd a gyógyszerformával, ill. rendelésével kapcsolatos általános szabályokat, az alkalmazható segédanyagok (készítmény alapok és egyéb segédanyagok) csoportjait, majd a receptúrai gyógyszerkészítés idevágó általános és speciális formulálási szabályait ismertetik. Kitérnek természetesen az adott gyógyszerforma esetében felmerülő összeférhetetlenségi problémákra ás azok megoldásaira.
Ezek után minden gyógyszerformánál néhány tanreceptet adtak meg a szerzők, ezek segítségével mutatják be, hogy miként kell a gyógyszert helyesen elkészíteni, és ezeknél az előiratoknál szerepeltetik a készítmény hatását is. Ezek a tanrecept-leírások segítséget nyújtanak a hallgatóknak a gyakorlatokra való felkészüléshez, ill. ahhoz is, hogy a szóbeli és írásbeli számonkérések során a készítési feladatok megoldását hogyan várjuk el, milyen részletességgel szükséges megadni a készítmény hatását.
Ezt követően minden gyógyszerformánál találhatók még egyéb recept-előiratok is, melyek az elsajátított ismeretek elmélyítését segítik. A gyógyszerformák általános készítési szabályainak részletes ismertetése, valamint a tanreceptek leírása, kiegészítve természetesen a gyakorlatokon megszerzett ismeretekkel, már elegendő alapot kell adjon ahhoz, hogy ezeket az egyéb előiratokat, vagy ezekhez hasonlóakat a hallgatók önállóan, gondolkodva meg tudjanak oldani.
Írta: Regdon Géza – Bajdik János
Lektor: Dr. Erős István
Tartalom
ELŐSZÓ
BEVEZETÉS A MAGISZTRÁLIS GYÓGYSZERKÉSZÍTÉSBE
1. A magisztrális gyógyszerkészítés szabályozása
1.1. Jogszabályi háttér
1.1.1. A magisztrális gyógyszerkészítés általános jogi szabályozása
1.1.2. A kábítószer tartalmú magisztrális készítmények jogi szabályozása
1.2. Magisztrális gyógyszerkészítés során kötelező szakkönyvek
1.2.1. Pharmacopoea Hungarica VII. (Ph. Hg. VII.)
1.2.2. Pharmacopoea Hungarica VIII. (Ph. Hg. VIII.)
1.2.3. Formulae Normales VII. (Fo. No. VII.)
1.2.4. Formulae Normales Vetarinariae III. (Fo. No. Vet. III.)
2. A vényírás szabályai
2.1. A recept részei
2.2. A receptírás szabályai
2.3. A vényen előforduló hiányosságok, hibák
3. Gyógyszerek expediálásáról általában
3.1. Csomagolóanyagok
3.2. Felhasználhatósági időtartam
3.3. Tárolási körülmények
3.4. A készítmények szignálása
3.5. Az alkalmazást megkönnyítő csomagolások
4. Gyógyszerformák adagolása
5. Adagellenőrzés
5.1. Az adagellenőrzés általános szabályai
5.2. Teendők adagtúllépés esetén
5.3. A kerekítés szabályai
6. Egyéb rendelési módok, receptgyűjtemények
6.1. Egyéb rendelési módok
6.2. Egyéb receptgyűjtemények
7. Magisztrális gyógyszerek elkészítésének irányelvei inkompatibilitás esetén
8. Állatgyógyászati készítmények
8.1. Az állatgyógyászatban alkalmazott alapelvek
8.2. Állatgyógyászati készítmények rendelése
8.3. Állatgyógyászati készítmények csoportosítása
8.4. Formulae Normales Veterinariae III. (Fo. No. Vet. III.)
8.5. Állatgyógyászati készítmények készítése
8.6. Állatgyógyászati készítmények expediálása
9. Az árazás általános szabályai
MAGISZTRÁLIS GYÓGYSZERKÉSZÍTÉS SORÁN ELŐÁLLÍTOTT GYÓGYSZERFORMÁK
1. Oldatok
1.1. Definíciók
1.2. Oldatoknál alkalmazott latin nomenklatúra
1.3. Oldás
1.3.1. Oldékonyság
1.3.2. Oldódási sebesség
1.4. Az oldatok előállítása során alkalmazható segédanyagok
1.4.1. Oldószerek
1.4.2. Egyéb segédanyagok
1.5. Receptúrai méretben történő oldatkészítés
1.5.1. Általános szabályok
1.5.2. Speciális készítési szabályok
1.5.3. Expediálás
1.6. Oldatkészítés során alkalmazható köztitermékek
1.6.1. Törzsoldatok
1.6.2. Porhígítás (trituráció) és folyadékhígítás (dilúció)
1.7. Oldatos gyógyszerformákra vonatkozó kiegészítő szabályok
1.7.1. Cseppszámra adagolt oldatok
1.7.2. Végbélben alkalmazott/rektális gyógyszerkészítmények
1.7.3. Főzetek, forrázatok
1.8. Oldatok előállításakor előforduló inkompatibilitások
1.9. Tanreceptek oldatok készítéséhez
1.10. Előiratok
2. Emulziók
2.1. Definíciók
2.2. Emulgeálás
2.3. Az emulziók előállítása során alkalmazható segédanyagok
2.4. Receptúrai méretben történő emulziókészítés
2.4.1. Általános szabályok
2.4.2. Speciális készítési szabályok
2.4.3. Expediálás
2.5. Emulziók előállításakor előforduló inkompatibilitások
2.6. Tanreceptek emulziók készítéséhez
2.7. Előiratok
3. Szuszpenziók
3.1. Definíciók
3.2. Szuszpendálás
3.3. A szuszpenziók előállítása során alkalmazható segédanyagok
3.4. Receptúrai méretben történő szuszpenziókészítés
3.4.1. Általános szabályok
3.4.2. Speciális készítési szabályok
3.4.3. Expediálás
3.5. Szuszpenziók előállításakor előforduló inkompatibilitások
3.6. Tanreceptek szuszpenziók elkészítéséhez
3.7. Előiratok
4. Porok
4.1. Definíciók
4.2. Porkeverékek
4.3. Az osztott porok rendelése
4.4. A porok előállítása során alkalmazható segédanyagok
4.5. Receptúrai méretben történő porkészítés
4.5.1. Általános szabályok
4.5.2. Speciális készítési szabályok
4.5.3. Expediálás
4.6. Porok előállításakor előforduló inkompatibilitások
4.7. Tanreceptek porok készítéséhez
4.8. Előiratok
5. Pilulák
5.1. Definíciók
5.2. A pilulákról általában
5.3. Pilulák rendelése
5.4. A pilulák előállítása során alkalmazható segédanyagok
5.5. Receptúrai méretben történő pilulakészítés
5.5.1. Általános szabályok
5.5.2. Expediálás
5.6. A pilulák előállításakor előforduló inkompatibilitások
5.7. Tanreceptek pilulák készítéséhez
5.8. Előíratok
6. Teakeverékek
6.1. Definíciók
6.2. A teakeverékekről általában
6.3. Receptúrai méretben történő teakeverék készítés
6.3.1. Általános szabályok
6.3.2. Expediálás
6.4. Tanreceptek teakeverékek készítéséhez
6.5. Előiratok
7. Kúpok
7.1. Definíciók
7.2. Végbélkúpok, hüvelykúpok rendelése
7.3. A kúpok előállítása során alkalmazható segédanyagok
7.3.1. Készítményalapok
7.3.2. Egyéb segédanyagok
7.4. Receptúrai méretben történő kúpkészítés
7.4.1. Általános szabályok
7.4.1.1. A hatóanyag feldolgozásának általános szempontjai
7.4.1.2. Préseléses eljárás
7.4.1.3. Öntéses eljárás
7.4.1.4. Számolási példák
7.4.2. Speciális készítési szabályok
7.4.3. Expediálás
7.5. Kúpok előállításakor előforduló inkompatibilitások
7.6. Tanreceptek kúpok készítéséhez
7.7. Előiratok
8. Kenőcsök, paszták
8.1. Definíciók
8.2. A kenőcsök előállítása során alkalmazható segédanyagok
8.2.1. Készítményalapok
8.2.2. Egyéb segédanyagok
8.3. Receptúrai méretben történő kenőcskészítés
8.3.1. A kenőcskészítés irányelvei
8.3.2. Általános szabályok
8.3.3. Expediálás
8.4. Kenőcsök előállításakor előforduló inkompatibilitások
8.5. Tanreceptek kenőcsök készítéséhez
8.6. Előiratok
MELLÉKLETEK
1. Latin alapismeretek
2. Receptrövidítések
3. Jegyzőkönyv formátum
IRODALOM