Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Recueil d'exercies élaboré á partir de textes en psychologie, pédagogie, sociologie et didactique

Paraméterek

Szerző Szladek Emese
Cím Recueil d'exercies élaboré á partir de textes en psychologie, pédagogie, sociologie et didactique
Alcím Francia nyelvű pszichológiai, szociológiai, pedagógiai, tantárgypedagógiai szöveg- és feladatgyűjtemény
Kiadó Eötvös József Könyvkiadó
Kiadás éve 2004
Terjedelem 348 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 963 9316 98 9
Eredeti ár:
4.105 Ft
3.900 Ft
Online kedvezmény: 5%

A kötet tanári kézikönyvként használható a francia pszichológiai, pedagógiai, szociológiai szaknyelv oktatásában, szövegolvasáshoz, fordításhoz felhasználható szöveggyűjtemény, pedagógusképző intézmények lektorátusi nyelvoktatásában, valamint a – napjainkban egyre több szak képesítési követelményeiben megjelenő – pszichológiai, szociológiai kurzusokon...

Leírás

Szakkönyvek szövegeit felhasználó tankönyv, nem hagyományos szöveggyűjtemény. A szakkönyv elsősorban tanítóképző főiskolai, tanárképző főiskolai és egyetemi szintű pedagógusképzésben részt vevő hallgatóknak, oktatóknak, pedagógus-továbbképző kurzusok szervezőinek és résztvevőinek, két tanítási nyelvű gimnáziumok tanulóinak, tanárainak készült. Felhasználható pszichológiai, pedagógiai, szociológiai, tantárgypedagógiai tárgyak francia nyelven való tanításához, tanulásához. Szakirodalmi tájékoztatást nyújt, szaknyelvi ismereteket ad azoknak az egyetemi, főiskolai hallgatóknak, általános iskolai tanároknak, tanítóknak, akik rendelkeznek a megfelelő szintű francia nyelvtudással, és kedvet éreznek az újhoz: szívesen tanítanák szaktárgyukat francia nyelven szakkör formájában vagy a tanóra egy részében, a francia nyelv megismertetését, megszerettetését a francia órán kívül más órák, foglalkozások keretében megvalósítva is kipróbálnák.
Amennyiben a tanítóképző főiskolai idegennyelvi képzésben mindenki számára két műveltségterület választása lenne kötelező (melyek közül az egyik minden esetben egy idegen nyelv lenne), a tanítóképzésben résztvevő minden hallgató megfelelő nyelvi kompetenciával rendelkezne egy idegen nyelv tanításához. A képzésnek az ilyen irányú megváltoztatása azonban csak az idegennyelvi órák jelenlegi arányának emelésével lenne megvalósítható. Köztes megoldásként minél több tantárgy (köztük a különböző tantárgy-pedagógiák, általános pedagógia és pszichológia) idegen nyelven történő tanítása, mellyel az összóraszám emelése nélkül elérhető lenne az idegennyelvi órák arányának növekedése. Ugyanakkor – bizonyos értelemben a kereszttantervi szemlélet jegyében – minél több tantárgy tanítása során alkalmazott tudatos pedagógiai, módszertani tervezéssel, módszertani elemek beillesztésével a konkrét módszertani órák óraszámnövelése nélkül elérhető lenne, hogy megfelelő módszertani felkészítésben részesüljenek a hallgatók.
Jelen szakkönyv tanári kézikönyvként használható a francia pszichológiai, pedagógiai, szociológiai szaknyelv oktatásában, szövegolvasáshoz, fordításhoz felhasználható szöveggyűjtemény, pedagógusképző intézmények lektorátusi nyelvoktatásában, valamint a – napjainkban egyre több szak képesítési követelményeiben megjelenő – pszichológiai, szociológiai kurzusokon.
Érettségi és nyelvvizsga-felkészítő segédkönyvként használható a témában érdeklődő nyelvtanulóknak, különböző nehézségi szintű szövegekkel, a szövegekhez kapcsolódó olvasásértési és nyelvtani, szókincsfejlesztő feladatokkal, melyek nem egy konkrét nyelvvizsgarendszer feladattípusait veszik alapul, hanem elsősorban a globális szövegértés fejlesztését célozzák. Az önálló otthoni tanulást a kötet végén az egyes feladatokhoz, szövegekhez kapcsolódó megoldókulcs segíti. A szövegek utáni kérdések felsőoktatási használat, szaknyelvi szövegfeldolgozás esetén a tananyag megértésének ellenőrzését segítik, önálló használat esetén gondolatébresztőül szolgálnak, szaknyelvoktatásban, vizsgafelkészülésben szövegértést ellenőrző kérdésekként használhatók.
A tanulmányaikat külföldön folytatni szándékozó hallgatók számára előzetes betekintést nyújt, megismertetve őket a pszichológiai, szociológiai, pedagógiai szaknyelv alapjaival.
 
Szerkesztette: Szladek Emese
Lektor: H. Szabó Sára 
 
Kapcsolódó témakör: