Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Regionális gazdaságtan

Paraméterek

Sorozat Baccalaureus Scientiae
Szerző Illés Iván
Cím Regionális gazdaságtan
Alcím Területfejlesztés
Kiadó Typotex Kiadó
Kiadás éve 2008
Terjedelem 262 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 279 004 6
Eredeti ár:
2.700 Ft
2.430 Ft
Online kedvezmény: 10%

Könyvünk célja, hogy egy alkalmazott gazdaságtudományba vezesse be az olvasót. Ez az alkalmazott gazdaságtan nem a gazdaság valamely ágazatával, szektorával, hanem mindenfajta tevékenység térbeli elhelyezkedésének gazdasági törvényszerűségeivel, tényezőivel, szabályaival foglalkozik.

Leírás

Könyvünk célja, hogy egy alkalmazott gazdaságtudományba vezesse be az olvasót. Ez az alkalmazott gazdaságtan nem a gazdaság valamely ágazatával, szektorával, hanem mindenfajta tevékenység térbeli elhelyezkedésének gazdasági törvényszerűségeivel, tényezőivel, szabályaival foglalkozik. A térbeliség, a távolságok, a földfelszín differenciált adottságai nagymértékben befolyásolják a gazdasági tevékenység eredményeit, hatékonyságát. Az alapvető közgazdasági diszciplínák, a makro- és mikroökonómia művelői meglehetősen hosszú ideig elhanyagolták ennek a térbeli dimenziónak a vizsgálatát. Így egy „megkésett" gazdaságtudományról van szó, amelynek művelése lényegében csak a 20. században kezdődött, de azóta igen dinamikusan fejlődik.
A könyv tartalma két fő részre bontható: első része (1. és 2. fejezet) elméleti jellegű, a regionális gazdaságtan kialakulásával, a közgazdaságtudomány fejlődésével való kapcsolatáról, a fő elméleti tételekről, modellekről szól. Az összes többi fejezet tárgya inkább a regionális politika, a területfejlesztés gyakorlatához kapcsolódik. Külön fejezetek szólnak a régiók, a városok, a vidéki térségek, az infrastruktúra, a határmenti térségek fejlesztési problémáiról, valamint a regionális politika pénzügyi és egyéb eszközeiről. Különösen nagy súlyt kap az Európai Unió regionális politikájának ismertetése, mivel az a hazai területfejlesztés lehetőségeire és módjára is egyre meghatározóbb hatást gyakorol.
 
Írta: Illés Iván