Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Sakkban a lelkünk

Paraméterek

Szerző Adorján András – Nagy Ervin
Cím Sakkban a lelkünk
Kiadó Kossuth Kiadó
Kiadás éve 2021
Terjedelem 336 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 963 54 4019 1
Eredeti ár:
3.990 Ft
3.591 Ft
Online kedvezmény: 10%

A könyv első része mindennapi szorongásainkat sorra vevő lélektani fejtegetés. Ezek a lelki megpróbáltatások többé-kevésbé minden sakkozót megkörnyékeznek élete, küzdelmei során. A kötet második része az elsőben felvázolt pszichés törésvonalakat a gyakorlatban, „működés közben” mutatja be, egyetlen példán: Adorján életének legnagyobb teljesítménye ölt testet előttünk.

Leírás

A könyv első része mindennapi szorongásainkat sorra vevő lélektani fejtegetés. Ezek a lelki megpróbáltatások többé-kevésbé minden sakkozót megkörnyékeznek élete, küzdelmei során. Tágabban értelmezve: minden versenyhelyzetben, minden teljesítménycentrikus alkotómunka során felmerülnek. Ami elhangzik nem sakkozni, inkább versenyezni (alkotni, dolgozni) taníthatja az olvasót. Az egyes problémás helyzetek körüljárását a szerzők emlékezetes játszmái választják el egymástól.

A kötet második része az elsőben felvázolt pszichés törésvonalakat a gyakorlatban, „működés közben” mutatja be, egyetlen példán: Adorján életének legnagyobb teljesítménye ölt testet előttünk. Az 1977-es Magyar Bajnokságon, a továbbjutást eldöntő „pótvizsga-versenyen”, a varsói zónaversenyen, a világbajnokjelölteket kiválasztó rigai zónaközi versenyen, az ott előállt holtversenyt eldöntő rájátszáson át jutott Adorján nagymester a „Kandidátusok”, a világbajnokjelöltek közé – hogy az ő vetélkedésük első fordulójában Hübner ellen tragikus vereséget szenvedjen.  Ez a „Hosszú menetelés” nemcsak a magyar, de a világ sakktörténetének is nevezetes epizódja. A reménytelen helyzeteken átívelő siker és a mindennek véget vető fatális kudarc torokszorító és felemelő is egyben. Ez a rész is jóval több, mint versenybeszámoló szakkönyv – lélektani önvizsgálat, egy alkotó ember megrendítő vallomása.

Írta: Adorján András – Nagy Ervin

Szerkesztette: Papp Márió