Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Sirin Mama nyugati hadjárata

Paraméterek

Sorozat Kultúrák keresztútján
Cím Sirin Mama nyugati hadjárata
Alcím avagy egy istennő születésének csodás története
Kiadó L'Harmattan Kiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 168 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 414 905 7
Eredeti ár:
2.790 Ft
2.511 Ft
Online kedvezmény: 10%

Sirin mama nyugati hadjáratának története egy északkelet-kínai sibe embernek, He Junyounak (1924-2012) köszönhető. Sárközi Ildikó Gyöngyvér bevezető tanulmánnyal és jegyzetekkel ellátott fordítása az ő örökségét önti formába magyar nyelven. 

Leírás

A könyv egy nomád kislányról, Sirinről szól. Ez a kislány egy ősöreg halhatatlan segítségével csodás képességekre tesz szert, majd hadba vonul szülei helyett, hogy legyőzzön három, a füves sztyeppék törzseit sanyargató rablóvezért. A rablóvezérek fölött aratott győzelmével azonban története nem ér véget. Sirin ugyanis vállalja, hogy a korábban elrabolt, de a harcok során kiszabadított gyermekeket hazajuttatja szüleikhez. Így nyeri el a Sirin mama megtisztelő nevet és válik egy Kínában élő maroknyi nép, a sibék imádott istenségévé: a gyermekek és a családok oltalmazójává. A könyv tehát egy istennő születésének története, amely egyben a sibék ránk hagyott szellemi kulturális örökségének is része.

Sirin mama nyugati hadjáratának története egy északkelet-kínai sibe embernek, He Junyounak (1924-2012) köszönhető. Sárközi Ildikó Gyöngyvér bevezető tanulmánnyal és jegyzetekkel ellátott fordítása az ő örökségét önti formába magyar nyelven. A fordítás különlegességét az adja, hogy Sárközi Ildikó Gyöngyvér etnológusként több mint fél évtizedet töltött el Kínában, a sibék lakta vidékeket járva; és bár az öreg mesemondóval nem találkozhatott, több helyütt vett részt a Sirin mamának bemutatott áldozatokban és hallotta a róla szóló történeteket. Fordításában is azt a hangulatot igyekezett megidézni, ahogyan ő maga megélte e találkozásokat.

Sárközi Ildikó Gyöngyvér a BTK Néprajztudományi Intézet tudományos munkatársa, a KRE BTK Keleti Nyelvek és Kultúrák Intézete Kínai Tanszékének egyetemi adjunktusa. A kínai sibék között 2010 óta folytat terepmunkákat. Fő kutatási területe a nemzetépítési és örökségesítési folyamatok vizsgálata.

 

L’Harmattan Kiadó, 2022.

Kultúrák keresztútján–sorozat

Kínai nyelvből fordította, a bevezető tanulmányt és a jegyzeteket írta: Sárközi Ildikó Gyöngyvér

Sorozatszerkesztő: Vargyas Gábor

 

Kapcsolódó kiadvány:

A mártírium homályából (Sibe ősök és hősök a kínai nemzetépítés oltárán)

 

Kapcsolódó témakörök:

Antropológia

Kínai nyelv és kultúra