Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Stilisztikai munkafüzet

Paraméterek

Sorozat Anyanyelvi Kompetenciafejlesztő Munkafüzetek
Szerző Gaál Edit
Cím Stilisztikai munkafüzet
Alcím Hogyan ismerjük fel a költői képeket és az alakzatokat? Közép- és felsőfokú feladatok, gyakorlatok
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2020
Terjedelem 56 oldal
Formátum B/5, irkafűzött
ISBN 978 963 409 271 1
Eredeti ár:
990 Ft
841 Ft
Online kedvezmény: 15%

A munkafüzet célja, hogy megkönnyítse a középiskolások számára az érettségire való felkészülést, a magyartanároknak az érettségi tételek összeállítását és a felsőfokú intézményekben tanuló magyar szakos hallgatók sikeres gyakorlati vizsgáit.

Leírás

A munkafüzet célja, hogy megkönnyítse a középiskolások számára az érettségire való felkészülést, a magyartanároknak az érettségi tételek összeállítását és a felsőfokú intézményekben tanuló magyar szakos hallgatók sikeres gyakorlati vizsgáit. Olyan feladatok szerepelnek benne, amelyekkel megkönnyíthető a stilisztikai fogalmak megismerése, felismerése, és ebből következően az érettségin hozzásegítenek a műelemzés megírásához is. Gyakran azt látjuk a gondosan válogatott feladatok példáiban is, hogy nemcsak egy stíluselem van bennük, hanem ugyanabban a mondatban kettő, három is lehet. Ezért azokban az esetekben, amikor egy-egy konkrét fogalomra kérdezünk rá, vastagon kiemeltük az elemzendő részt. A nyelvtudománynak ez az a területe, amely a legkevésbé egzakt, nem véletlenül ezen a ponton kapcsolódik a nyelv a művészethez, az érzelmekhez (meghatottság, nevetés, gúnyolódás, ünnepélyesség, szörnyülködés stb.). Ennek ellenére itt is alkalmazhatunk precíz, akár matematikai, statisztikai módszereket, hiszen ha valamely nyelvi elemből több van az átlagosnál, vagy valami eltér a megszokottól, rögtön szemünkbe ütközik, és kiváltja a költő/író által szándékolt hatást. Bár a kisebb nyelvi egységek is lehetnek érdekesek, de a stílus igazán a szöveg szintjén érzékelhető.

A kiadvány lektora Kemény Gábor, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának professzor emeritusa, az MTA doktora, a hazai stilisztika elismert kutatója.

 

Tinta Könyvkiadó, 2020.

Anyanyelvi kompetenciafejlesztő munkafüzetek 25.

Írta: Gaál Edit

Lektor: Kemény Gábor

Tartalom

Előszó

Stilisztikai alapfogalmak

Stílusrétegek, stílusárnyalatok, stílusszintek

Korstílusok, stílusirányzatok

Stíluseszközök

Költői képek, szóképek

Alakzatok

Egyéb stíluseszközök

Összefoglaló ellenőrző feladatok

Megoldások

Ajánlott irodalom