Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Story

Paraméterek

Szerző Robert McKee
Cím Story
Alcím A forgatókönyv anyaga, szerkezete, stílusa és alapelvei (2. kiadás)
Kiadó Filmtett Egyesület
Kiadás éve 2019
Terjedelem 364 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 9789730299496
Eredeti ár:
4.990 Ft
4.491 Ft
Online kedvezmény: 10%

A Story az egyik legfontosabb könyv a forgatókönyvírás témájában: a klasszikussá vált dialektikus, drámaelméletre alapozó forgatókönyv-megközelítést tovább viszi és a forgatókönyvet narratív struktúrájában fogja meg, különös hangsúlyt fektetve a nézőre tett érzelmi hatásra. McKee könyve kötelező olvasmánynak számít több filmes egyetemen is, eddig több mint húsz nyelvre fordították le.

Leírás

„Senki nem képes megmondani, hogy mi eladható és mi nem, mi lesz kasszasiker és mi teljes fiaskó, mert ezt senki nem tudhatja előre. A hollywoodi bukások ugyanazon pénzügyi számítások alapján készülnek, mint a nagy kasszasikerek. Ebben a művészetben semmire sincs garancia. Ezért van az, hogy annyian gyötrődnek azon, hogy »betörjenek«, hogy »megcsinálják a szerencséjüket«, vagy szenvednek »kreatív nézetkülönbségek« miatt.”

Robert McKee

Robert McKee 1984 óta tartja híres Story-szemináriumait szerte a világban. Temérdek hollywoodi filmkészítő tartja legfontosabb mesterének, inspirációforrásának az idén hetvenéves forgatókönyvírót, aki a mai napig konzultánsként több amerikai stúdió produkciójában. A Story az egyik legfontosabb könyv a forgatókönyvírás témájában: a klasszikussá vált dialektikus, drámaelméletre alapozó forgatókönyv-megközelítést tovább viszi és a forgatókönyvet narratív struktúrájában fogja meg, különös hangsúlyt fektetve a nézőre tett érzelmi hatásra. McKee könyve kötelező olvasmánynak számít több filmes egyetemen is, eddig több mint húsz nyelvre fordították le. A Story kötelező szakirodalomként szerepel számos neves amerikai és európai egyetemen filmes szakán. Elsősorban forgatókönyvírók számára íródott, napjaink legelismertebb ilyen tárgyú munkájaként tartják számon. 2000-ben elnyerte a legjobb nemzetközi mozgóképes szakkönyvnek járó díjat (International Moving Image Book Award). Elsődleges célközönségén kívül hasznosan forgathatják mindazok, akik rendezői, produceri ismereteiket szeretnék kiegészíteni, vagy filmkritikusként, filmelmélet-íróként szeretnék tökéletesíteni a forgatókönyvek felépítésével kapcsolatos ismereteiket – de minden irodalmár, drámaíró, dramaturg a polcára teheti, sőt, az is, aki csak egész egyszerűen kíváncsi a történet működésének titkára.

 

„Hihetetlen reveláció és tisztánlátás, szenvedélyes előadásban.”

   Mark Rydell, rendező (A rózsa, Vágyak vonzásában, Aranytó – Oscar-díj)

„McKee az írás Stanyiszlavszkija.”

   Dennis Dugan, író-rendező (New York rendőrei, Hill Street Blues)

„...stimuláló, innovatív, felfrissítően praktikus.”

   Lawrence Kasdan, író (A jedi visszatér, Több mint testőr), rendező (Silverado)

 

Filmtett Egyesület, 2019.

Írta: Robert McKee

Fordította: Jakab-Benke Nándor, Zágoni Balázs