Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Süssünk-főzzünk együtt, táplálkozzunk egészségesen!

Paraméterek

Sorozat A gyermek mindenek felett álló érdekében
Szerző Körmöci Katalin
Cím Süssünk-főzzünk együtt, táplálkozzunk egészségesen!
Alcím Módszertani kézikönyv gyermekek, szülők és pedagógusok számára
Kiadó Sprint Kiadó - Óvodai Nevelés
Kiadás éve 2016
Terjedelem 84 oldal
Formátum A/4, ragasztókötött
ISBN 978 615 80305 5 7
Ár:
2.500 Ft
Körmöci Katalin könyve egy „szakmai szakácskönyv”, amely az óvodás korú gyermekek tevékenységi igényét kielégíti, és fejlődésüket elősegíti, miközben örömteli együttlétet jelent a velük együtt tevékenykedő felnőtteknek is.

Leírás

Körmöci Katalin Óvodapedagógiai könyvsorozatának 10. kötete műfaját tekintve kézikönyv, mind a szülők, mind a pedagógusok, sőt az óvodás korú gyermekek számára is. Ugyanakkor nem titkolt szándéka, hogy egy „szakmai szakácskönyv” szerepét töltse be. Olyat, amely az óvodás korú gyermekek tevékenységi igényét kielégíti, és fejlődésüket elősegíti, miközben örömteli együttlétet jelent a velük együtt tevékenykedő felnőtteknek is.

 
„A kötet kiadásával célom, hogy a gyermekek számára az érdekesnek számító tevékenységek sorát bővítsem azzal, hogy az ételkészítés lehetőségét is kínáljuk. Tudom, hogy az óvodás korú gyermekek szívesen vállalkoznak finomságok elkészítésére, vagy a készítésében való segédkezésre. Miután ez érdekes számukra, akkor már olyan ételeket készítésében tehessék ezt, amelyek egészségesek!
Indokolt, hogy nagy figyelmet fordítsunk arra, hogy a köznevelési intézmények vezetői és pedagógusai is használják fel azokat a számukra adott lehetőségeket, melyeket az óvodai színtér biztosít. Mivel hároméves kortól kötelező az óvodáztatás, ezért ezzel a kiadvánnyal még hatékonyabban segíthetjük az egészség megőrzését, fejlesztését.
Tudjuk, hogy az egészségfejlesztést a legfiatalabb korosztályoknál kell és érdemes kezdeni, ezért vált ennek egyik legfontosabb tényezőjévé az óvodás korú gyermekek egészségnevelése.
Ezzel a kötettel szeretnék hozzájárulni az óvodás korú gyermekek teljes körű egészségfejlesztésének egyik szegmenséhez, az egészséges táplálkozás alapozásához. Ugyanakkor felvállalom a szülők és a szülői házban a gyermekekkel együtt történő ételkészítésben való egészséges táplálkozás szemléletformálását is. Ezért egy olyan életközeli „szakácskönyvet”, receptgyűjteményt kívánok közzé tenni, amelynek mutatói:
• szülőknek és pedagógusoknak szánom,
• a 3–10 éves gyermekek, de akár az óvodás korú gyermekek is tudják használni úgy, hogy a receptek elkészítése során együtt munkálkodnak a felnőttel, és mert részükre is „olvashatóvá”, követhetővé tettük.”
 
Minden recept különleges és segítő szándékú tervezésben készült:
-          mert a felnőttek számára megadja a hozzávalókat, a szükséges eszközöket, az elkészítés időtartamát, az elkészítés mozzanatait, és ehhez csatolva a hozzájuk kapcsolható műveltségtartalmak körét, az irányításhoz javasolt kérdéseket, és kimutatja a fejlődő képességeket, valamint a mellékletben a hozzávalókról háttérinformációkat közöl,
-          a gyermekek számára lehetővé teszi, hogy piktogrammok/kis fotók leolvasásával ad segítséget az önálló megvalósításhoz, mivel tájékoztatja őket a hozzávalókról és mennyiségükről, valamint az elkészítés mozzanatairól,
-          az óvodapedagógusok számára a mellékletben 10 tématervet javasol, ahol a receptek megvalósítása történhet,
-          ezzel a módszertani feldolgozással szeretnék hozzájárulni a gyermeki tevékenységvágy kielégítéséhez, valamint segíteni kívánom az óvópedagógusokat a tervezőmunkában,
-          és hozzá kívánom segíteni az egészséges táplálkozáshoz.
 
Szeretettel kíván örömteli, közös ételkészítést, és az elfogyasztásához JÓ ÉTVÁGYAT! – a szerző, Körmöci Katalin.
 
Lektor: Perlai Rezsőné

Tartalom

I. Fejezet
Előszó és ajánlás (benne: ajánlás, cél – egészséges táplálkozás, a kézikönyv felépítése)
II. Fejezet
Módszertani útmutatások: alapelvek, feladatok megvalósításának módja (módszere), a felnőttek szerepe, piktogramok, a gyermeki tevékenykedés irányítása, képességfejlődés
III. Fejezet – Receptek
1. Ivólevek
1.1. Céklalé
1.2. Almalé
2. Teák
2.1. Gyömbéres tea
2.2. Kamillás hagymatea
3. Szörpök
3.1. Aromás citromszörp
3.2. Mentaszörp
4. Fagylaltok
4.1. Joghurtos gyümölcsfagylalt
4.2. Málnafagylalt
5. Pástétomok
5.1. Szardellakrém
5.2. Sonkakrém
6. Pudingok
6.1. Puding babapiskótával
6.2. Szülinapi pudingos, banános piskótatorta
7. Saláták
7.1. Gyümölcssaláta
7.2. Paradicsomsaláta
8. Sütemények
8.1. Fahéjas kevert sütemény
8.2. Muffin (sós)
9. Tartósítás télire
9.1. Csalamádé
9.2. Baracklekvár
IV. Fejezet – Mellékletek
1. Ötletek a receptek tematikus felhasználásához
2. Háttérinformációk a felhasznált hozzávalókról és az egészségre gyakorolt hatásukról