Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Szalmabáb a kerékpáron

Paraméterek

Szerző Kriston Vízi József
Cím Szalmabáb a kerékpáron
Alcím Néprajzi tanulmányok
Kiadó Pont Kiadó
Kiadás éve 2009
Terjedelem 152 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 7265 96 9
Eredeti ár:
2.820 Ft
2.538 Ft
Online kedvezmény: 10%

A szerző eddigi életműve elvezet a társadalom- és kultúrakutatás majdnem minden klasszikus és modern területére. Azon kevesek egyike, aki a nyelvi agresszió (átok, szitok, káromlás) történeti adattárát gazdagította.

Leírás

A szerző eddigi életműve elvezet a társadalom- és kultúrakutatás majdnem minden klasszikus és modern területére. Kriston Vízi József az 1980-as években száz évre visszamenőleg tekintette át mikor, miért és hogyan lehetett madarat ijeszteni, amikor Magyarországon elkezdődött a konyhai falvédők vizsgálata, Kriston Vízi József arra keresett választ, hogy a kreativitás alacsony fokán álló kézimunka hogyan nyújtotta az önkifejezés, az önmegvalósítás illúzióját. Mikor kételyek merültek fel a falvédők esztétikai értékét illetően, múzeumi szakemberként meggyőződéssel hirdette és propagálta, hogy „a nyári konyhák, az országutak vagy a kertek és keresztutak népművészete” méltó arra, hogy a múzeumban is kiállítható legyen.
A magyar Kiss Áron és a holland Johan Huizinga méltó utódaként a különböző korok, az évszakok és a napok specifikus játékszokásait rendszerezte, és a magyar nyelvtörő mondókákat, funkcióikat tekintette át. Azon kevesek egyike, aki a nyelvi agresszió (átok, szitok, káromlás) történeti adattárát gazdagította. Az iskolai filmoktatás történetének felvázolása mellett az iskolai ballagás, a Bálint-napi jelenség kutatása, a maroktelefon felfedezésekor keletkezett sms-folklór alakulásának jelzése is az ő nevéhez fűződik.
Megfigyelései és megállapításai ma is frissek, élvezetesek – írja a neves erdélyi néprajztudós, Keszeg Vilmos a kötet ajánlójában.
 
Pont Kiadó, 2009.
Írta: Kriston Vizi József