Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Számok a nyelvek világában, nyelvek a számok világában

Paraméterek

Sorozat Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához
Szerző Nagyné Schmelczer Erika
Cím Számok a nyelvek világában, nyelvek a számok világában
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2022
Terjedelem 208 oldal
Formátum B/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 409 320 6
Eredeti ár:
4.990 Ft
4.241 Ft
Online kedvezmény: 15%

A kötet öt magyar és külföldi egyetem tizenkét oktatójának tizenegy tanulmányát tartalmazza. Kilenc nyelv, a magyar, angol, német, francia, cseh, szerb, román, japán és koreai nyelv számneveinek és mértékegységeinek elemzésére kerül sor, a bevezető tanulmány a mérések és mértékrendszerek történetét villantja fel, egy tanulmány pedig azt vizsgálja, hogy a mennyiségi szóképek kultúrszemiotikai háttere milyen problémát jelent a fordítások során.

Leírás

A könyv egy trilógia harmadik – és vélhetőleg utolsó – darabja. A három tanulmánykötet a szókincs három, különösen érdekes részterületét tette vizsgálódás tárgyává: az első kötet a különböző nyelvek család- és rokonságneveinek rendszerét, a második a színneveket, jelen kötet pedig a kontrasztív elemzés lehetőségeivel élve a számok világát veszi górcső alá. A kötet öt magyar és külföldi egyetem tizenkét oktatójának tizenegy tanulmányát tartalmazza. Kilenc nyelv, a magyar, angol, német, francia, cseh, szerb, román, japán és koreai nyelv számneveinek és mértékegységeinek elemzésére kerül sor, a bevezető tanulmány a mérések és mértékrendszerek történetét villantja fel, egy tanulmány pedig azt vizsgálja, hogy a mennyiségi szóképek kultúrszemiotikai háttere milyen problémát jelent a fordítások során.

A magyar számneveket ismertető tanulmány olyan nyelvhelyességi és helyesírási tudnivalókat is tartalmaz, amelyeket illetően még a legműveltebbek is gyakorta hibáznak. A cseh, szerb, francia, román számneveket részletesen, kontrasztív szempontból elemző dolgozatok mellett az angol és német tanulmány a vizsgált témának csak egy részterületét vizsgálja, nevezetesen azokat a számokat, amelyek kulturálisan motivált idiómákban szerepelnek; megtudhatjuk például azt, hogy one over the eight miért jelenti azt, hogy valaki spicces lett.

A könyv hasznos lehet nemcsak a nyelvészek, hanem a nyelvtanárok, a nyelvet tanulók és minden, nyelvek iránt érdeklődő olvasó számára. Utóbbiaknak különösen érdekes lehet a nyelvészeti elemzéseket kiegészítő néprajzi megfigyelések, a számokkal kapcsolatos közmondások és szólások, állandósult szókapcsolatok szerepeltetése. Olvashatunk a számokhoz kapcsolódó babonás hiedelmekről, a számmisztika mibenlétéről, megtudhatjuk például, hogy a Távol-Keleten miért a négyes szám minősül baljósnak. Tanulságos lehet az indoeurópai nyelvektől meglehetősen eltérő japán és koreai nyelv számneveivel való megismerkedés abból a szempontból is, hogy nyelvi rendszerük több ponton érintkezik a magyaréval. Mindazonáltal jelentős különbségek egyikeként a két távol-keleti nyelvben kettős számrendszer alakult ki, a hazai számnevek mellett kínai számneveket is használnak, és a kettő közötti különbségtétel fontos szerepet játszik a beszédetikett szempontjából: a kínai szinonima magasabb stílusértékű, ezért tiszteletteljesebb viszonyulást fejez ki.

 

Tinta Könyvkiadó, 2022.

Segédkönyvek a nyelvészet tanulmányozásához 224.

Szerkesztette: Nagyné Schmelczer Erika

Sorozatszerkesztő: Kiss Gábor

Tartalom

Székely Gábor: Előszó

Reszler Gábor: „Mindennek van mértéke” – a mérések és mértékrendszerek históriájából

Gercsák Gábor: A magyar számokról

Jiří Pilarský: A számbeliség lexikai kifejezése a cseh nyelvben. Cseh–magyar kontrasztív összehasonlítás

Andrić Edit, Dušanka Zvekić Dušanović: Számjelentésű szavak a szerb nyelvben

Cs. Jónás Erzsébet: „Mennyi az annyi?” Mennyiségi szóképek fogalmi kerete mint kultúraszemiotikai háttér a fordításban

Lukács Béla: Kognitív mechanizmusokról a számnevet, mennyiséget, és mértéket kifejező angol idiómákban

Csiky Nándor: Számot tartalmazó német idiómák és magyar megfelelőik – intra- és interlingvális megfigyelések

Nagyné Schmelczer Erika: A mennyiség nyelvi kifejezőeszközei a francia nyelvben

Nagy Sándor István: Számnevek a román nyelvben

Hidasi Judit: Mérték és mennyiség kifejezése a japán nyelvhasználatban

Osváth Gábor: A koreai számok világa