Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

„...száz év múlva is emlékezett dolgokra...”

Paraméterek

Sorozat Ottlik-könyvtár
Szerző Finta Gábor – Fűzfa Balázs
Cím „...száz év múlva is emlékezett dolgokra...”
Alcím Ottlik Géza első évszázada
Kiadó Savaria University Press
Kiadás éve 2015
Terjedelem 256 oldal
Formátum B/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5251 52 7
Ár:
2.980 Ft
2.682 Ft
Kedvezmény: 10%
Múlhatatlan évek voltak: 2009-ben lett 50 éves az Iskola a határon, 2012-ben 100 éves Ottlik Géza, 2013-ban 20 éves a Buda. A kötetben sorakozó írások e három évszám köré szerveződnek...

Leírás

A Kőszegen, 2012. május 11–12-én, Ottlik Géza születésének 100. évfordulója tiszteletére rendezett konferencia előadásainak szerkesztett szövegei.
A Budapesten, 2013. november 30-án, a Buda megjelenésének 20. évfordulója alkalmából tartott konferencia előadásainak szövegei.
A Kőszegen, 2012. május 9-én rendezett Ottlik-szoboravatón elhangzott előadások anyaga.
 
Múlhatatlan évek voltak: 2009-ben lett 50 éves az Iskola a határon, 2012-ben 100 éves Ottlik Géza, 2013-ban 20 éves a Buda. A kötetben sorakozó írások e három évszám köré szerveződnek.
2009-ben folytattuk a Szegeden 2007-ben elkezdett munkát – a kőszegi konferenciára, 2009-ben jelent meg a szegedi szimpózium anyaga egy Banga Ferenc tervezte, elegáns kivitelű kötetben („Csinálj vele, amit akarsz édes öregem”, szerk. Sághy Miklós, Szombathely, Savaria University Press) – illetve azon igyekeztünk, hogy az Ottlik-recepció félszáz évének legfontosabb tanulságait összegezzük – az értelmezés tág lehetőségeiben bízva. Ugyanakkor természetesen újabb irányok is kijelölődtek a kutatásban, mint például a Mutató és a metalepszisek vagy az evés-motívum vizsgálata, a Kertész Imre-párhuzam továbbírása vagy a biblioterápia stb.
2012 pedig valódi Ottlik-év volt, hiszen a Petőfi Irodalmi Múzeum, illetve Gödöllő és Kőszeg városvezetésével együtt e három helyszínen összesen 33 rendezvényen emlékeztünk meg kedves szerzőnkről. Így az is, amit 1997–98-ban, első ottlikos hallgatóimmal elkezdtünk, immár beérni látszott: Kőszegen utcát, könyvesboltot neveztünk el az íróról, s végre a közel húszéves álom is megvalósult szobrot kapott a városban az egykori cőgeráj diákja! S ebben az évben tartottuk meg az Ottlik_100-konferenciát is. Mind a szoboravató, mind a hajdani katonaiskolában tartott tanácskozás szövegei megtalálhatók kötetünkben.
2013-ban pedig már az Ottlik-kutatók legifjabb generációja hallatta a hangját: ők szervezték meg Budapesten, az Eötvös Collegiumban a Buda_20-konferenciát – az innen beérkezett szövegeket is közöljük természetesen.
A különböző tanácskozások, együttlétek anyagait nem különítettük el élesen egymástól, a szerkesztés célja elsősorban nem a dokumentaritás, hanem a tematikus összefüggések keresése volt. Ez jórészt az Iskola, a Buda és A Valencia-rejtély szövegeinek különböző szempontú megközelítéseit jelenti, de találunk összehasonlító jellegű írásokat is, vagy olvashatjuk a cőgeráji életére emlékező kortárs előadásának szövegét is. A szoboravató kisesszéit azonban a kötet végén, az elhangzás sorrendjében helyeztük el.          
Ez a könyv óhatatlanul betölt egyfajta összegző szerepet is. Átlapozva talán joggal állapíthatjuk meg, hogy az elmúlt szűk évtized kutatási eredményei nem csekélyek. Talán egyetlen fájó hiány maradt „betöltetlen”, amelyet most már végképp a következő száz évben kell majd megoldani: a modern magyar irodalom legfontosabbnak tartott regényének Sajnos nincsen még kritikai kiadása. Reméljük, a jövő módot ad arra, hogy az Ottlik-kutatók legfiatalabb nemzedéke felvegye majd – a nem túl távoli jövőben – a stafétabotot, és megbirkózzon ezzel a lehetetlennek tűnő, ám szédítően gyönyörűséges feladattal.
Ami pedig az Iskola által „elindított” posztmodern magyar irodalom és irodalomtudomány mai állapotát illeti, a kötetünkben közölt szövegek remélhetőleg végképp meggyőzik az olvasót arról, hogy mégiscsak Ottlik Gézának van igaza, azaz ha lassan is, de változik a világ; legalábbis ma már, ha az irodalomról komoly beszéd esik, senki nem kérdőjelezi meg az ő megállapításának létjogosultságát: „A regény […] nemcsak szól valamiről, vagy mond valamit, hanem inkább valami. Mégpedig valóságos valami. Az életnek az a mozzanata, az az élmény vagy esemény […], ami az olvasóban, aktív és passzív közreműködésével, keletkezik”.
Kötetünkkel e kijelentés létjogosultságához szeretnénk további adalékokat nyújtani.
 
Szerkesztette: Finta Gábor – Fűzfa Balázs

Tartalom

Előszó
SZEGEDY-MASZÁK MIHÁLY: Ki szavatol az értelmezés biztonságáért?
KOSZTOLÁNCZY TIBOR: „Hová tevé boldogtalan fiait?” Ottlik Géza Iskola a határon című regényének allegorikus jelentéseiről
KORDA ESZTER: Ki mit lát Ottlik szövegeiben? A Mutató és a metalepszisek az Iskola a határonban
MOSA DIÁNA: Iskola a tükörben. Az Udvarhölgyek (Las Meninas) rejtett üzenetei
SÁNDOR IMRE MÁRK: „valami kenyérízű, ami nélkül most már nehéz volna meglenni”. Az ételek és az evés szerepe az Iskola a határonban
HERMÁNYI GABI: Ottlik Géza Iskola a határon című regényének biblioterápiás felhasználási lehetőségei serdülőkkel
SOMOGYVÁRI GÉZA: Ottlik Géza és a katonaiskolák
KELECSÉNYI LÁSZLÓ: Ott liklex ikon
MOHAI V. LAJOS: Esszé az írói helytállásról. Száz éve született az Iskola a határon írója
KOVÁCS ÁGNES: 250 óra az hány mondat
NAGY EDIT: A világba vetett bizalom és az idiotikus honvágy. Párhuzamok Ottlik Géza és Kertész Imre regényvilágában
SZIGETI CSABA: La fleur perverse, avagy Valencia rejtélye
SÜMEGI ISTVÁN: Bébé szerelmei
HERNÁDI MÁRIA: „Maga egy boldog ember, Bébé.” A boldogság őrzése Ottlik Budájában
KOVÁCS ÁGNES: Kettétört kockacukor. A Márta-hiány elbeszélése a Budában
FINTA GÁBOR: „Porhanyós”, „érett”. Ottlik Géza: Buda
HERNÁDI MÁRIA: Szövegrétegek a Budában
SÁGHY MIKLÓS: A szabadság lehetősége és jelentősége Ottlik Géza nagyregényeiben
TRIFUSZ PÉTER fotói – Az Ottlik_100-konferencia képei
SOMOGYVÁRY GÉZA: A cőgerek és Ottlik
SÜMEGI ISTVÁN: Ottlik fényképe
KOVÁCS IDA: Ottlik és a biblia – Ottlik bibliája – Ottlik és a hit. Egy lehetséges kutatás körvonalai
KOVÁCS ÁGNES: Ottlik Géza 101 éves. 8 percben Ottlikról
MOSA DIÁNA: Az Iskola lerajzolhatósága. Kőszeg az olvasók recehártyáján. Címlapok
FŰZFA BALÁZS: Buda–Kőszeg–Buda
FŰZFA BALÁZS fotói – Veress Gábor Ottlik-szobra avatásának képei