Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Száz népi játékdal

Paraméterek

Szerző Kerényi György
Cím Száz népi játékdal
Kiadó Tinta Könyvkiadó
Kiadás éve 2024
Terjedelem 92 oldal
Formátum A/5, ragasztókötött
ISBN 978 963 409 427 2
Eredeti ár:
2.490 Ft
2.116 Ft
Online kedvezmény: 15%

Ebben a kis könyvben egybegyűjtöttük a magyar népi énekes játékok minden fajtáját. Forrásunk volt a Kiss Áron szerkesztette Magyar Gyermekjáték Gyűjtemény (1891) és a Kodály–Bartók-féle új magyar népdalgyűjtés. Arra törekedtünk, hogy felvegyünk minden szép gyermekdalt és játékot – és hogy ezt a válogatott anyagot rendezett alakban adjuk közre.

Leírás

Ebben a kis könyvben egybegyűjtöttük a magyar népi énekes játékok minden fajtáját. Forrásunk volt a Kiss Áron szerkesztette Magyar Gyermekjáték Gyűjtemény (1891) és a Kodály–Bartók-féle új magyar népdalgyűjtés. Arra törekedtünk, hogy felvegyünk minden szép gyermekdalt és játékot – és hogy ezt a válogatott anyagot rendezett alakban adjuk közre. E rendezésnél sem a dallamból, sem a szövegből nem indulhattunk ki (az ilyenfajta rendszerezés a tudományos kutatásnak lehet feladata), csak a játékok cselekményéből.

A játékleírások összegyűjtése és csoportosítása után a következő típusokat állapítottuk meg:

1. Kiforduló játékok

2. Fogyó-gyarapodó játékok

3. Szerepcserélő játékok

4. Párcserélő játékok

5. Színjátékok

6. Zálogosok

7. Alakítások

A Száz népi játékdal című könyv a gazdag és változatos magyar gyermekfolklór legjellemzőbb és legkedveltebb „hagyományos” darabjait tartalmazza kottákkal és a játékok rövid ismertetésével, tematikus fejezetekbe csoportosítva. A kiadvány az óvodáskortól a kisiskoláskorig jól használható a gyermekek nevelésében. Az itt közreadott mondókákat és dalocskákat azért nevezzük „hagyományosnak”, mert már 100–150 évvel ezelőtt is ismerték és használták gyermekkorukban – mindig a megfelelő helyzethez igazítva – nagyszüleink és dédszüleink, akár falun, akár városon éltek.

Reprint kiadásban nyújtjuk át az először 1938-ban megjelent kötetet, hogy elődeink játékait megismerhessék korunk gyermekei, és ha csak rövid időre is, de kiszakadjanak az elektronikus eszközök rabságából.

 

Tinta Könyvkiadó, 2024.

Szerkesztette: Kerényi György

     

Kapcsolódó témakör:

„Virágos” sorozat

Kapcsolódó kiadványok