Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Székelyföldi furulyaiskola és dallamgyűjtemény

Paraméterek

Sorozat Hangszeres népzenei példatár
Szerző Juhász Zoltán
Cím Székelyföldi furulyaiskola és dallamgyűjtemény
Alcím CD-melléklettel
Kiadó Hagyományok Háza
Kiadás éve 2010
Terjedelem 116 oldal
Formátum A/4, spirálozott
ISBN 979 0 9005278 0 6
Ár:
3.500 Ft
3.325 Ft
Kedvezmény: 5%
Ez a gyűjtemény Székelyföld három vidékéről – Udvarhelyszékről, Csíkból és Gyergyóból – származó dallamokat tartalmaz. A hangszerrel ismerkedő gyermekek számára készült, és eredményes használatához szükséges, hogy a tanuló néhány népdalt már el tudjon játszani. (CD-melléklettel)

Leírás

Ez a gyűjtemény Székelyföld három vidékéről – Udvarhelyszékről, Csíkból és Gyergyóból – származó dallamokat tartalmaz. A hangszerrel ismerkedő gyermekek számára készült, és eredményes használatához szükséges, hogy a tanuló néhány népdalt már el tudjon játszani.
A Székelyföld népzenéje egyszerre mondható nagyon egységesnek és nagyon változatosnak. Kevés olyan dallamot találni, amely csak egy vidékre volna jellemző, de a közös dallamok változatai a szó szoros értelmében falvanként eltérő képet mutatnak. A szerző úgy állította össze a gyűjteményt, hogy lehetőleg minden vidék, sőt minden falu dallami között egyaránt képviselve legyenek a régi stílusú, ötfokú ereszkedő, az új stílusú, emelkedő kvintáló, kupolás dallamok, de mellette helyet kapnak a pszalmodizáló, régi kis ambitusú és dúr ereszkedő dallamok is. Továbbá válogatott hozzájuk azokból a dallamokból is, amelyek ugyan nem sorolhatók a fenti fő osztályokba, de helyi népszerűségük miatt a Székelyföld népzenéjének áttekintése nem lenne teljes nélkülük.
A furulya a pásztorok hangszere, így első sorban a természettel együtt élő, azzal beszélgető, sokszor magányos ember szólal meg a furulya nyelvén. A székely furulyások játékmódján azonban az is nagyon világosan érződik, hogy az ő zenéjük élő közösségi igényeket is szolgál. A lüktető hangsúlyok, a táncosok lába alá faragott cifrázatok és variációk, a furulya éneket utánzó, éneket kísérő felhangos fújástechnikája mind a mulató, táncoló közönség igényeihez igazítja a hangszeres zenét. A játéktechnikai részleteket és az azokra utaló jelölések magyarázatát a kották mellett találja meg az olvasó.
A kötetben szereplő valamennyi dallam eredeti felvétele megtalálható CD-mellékletünkön.
 
Írta: Juhász Zoltán
Lektor: Sáringer Kálmán
 

Tartalom

Előszó
1. Furulyaiskola — Udvarhelyszék
2. Udvarhelyszék
3. Csík
4. Gyergyó
A CD-melléklet dallamai
English summary