Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Szépen megöregedni

Paraméterek

Sorozat Aletheia
Szerző Volker Fintelmann
Cím Szépen megöregedni
Alcím Hogyan merjünk öregnek lenni
Kiadó Kláris Kiadó
Kiadás éve 2023
Terjedelem 314 oldal
Formátum A/5, keménytáblás
ISBN 978 615 5003 13 4
Eredeti ár:
4.300 Ft

Frissnek maradni, aggkorig – ez áhított cél. De gyakran az „örök fiatalság” álmával pusztán a korábbi évekbeli teljesítménykényszer folytatódik tovább. Az öregedés egyik nagy esélye viszont abban a szabadságban rejlik, hogy magunk mögött hagyhatjuk a kényszereket és megtalálhatjuk a saját utunkat, hogy az élet őszét a kiteljesedés időszakaként élhessük át, és olyan készségeket fejleszthessünk ki, amelyek csak idős korban sajátíthatók el.

Leírás

Frissnek maradni, aggkorig – ez áhított cél. De gyakran az „örök fiatalság” álmával pusztán a korábbi évekbeli teljesítménykényszer folytatódik tovább. Az öregedés egyik nagy esélye viszont abban a szabadságban rejlik, hogy magunk mögött hagyhatjuk a kényszereket és megtalálhatjuk a saját utunkat, hogy az élet őszét a kiteljesedés időszakaként élhessük át, és olyan készségeket fejleszthessünk ki, amelyek csak idős korban sajátíthatók el. Egyre hosszabb ideig élünk – így időskorban is egészségesebb és tartalmasabb életünk lehet. A várható élethossz növekedésének korszakában ez a könyv egy átfogó orientációt nyújt idősebb emberek számára, de nemcsak nekik, hanem rokonaik és gondozóik számára is. Az időskor éppúgy, mint a gyermekkor és ifjúkor, metamorfózison megy keresztül. Ezt az átalakulást a hétéves ritmusok határozzák meg. Embertani-biográfiai törvényeket olvashatunk ki ezekből: ezek ismerete az időskorral való bánásmódot könnyíti meg, és érthetővé teszi ennek az életfázisnak a tipikus betegségeit és fogyatékosságait. A nyugdíjas életmódra fel kell készülni, akár az önálló vagy a segített életvitel, akár a fiatalabb generációval való együttélés vagy az idősotthonba költözés lehetősége merül fel.

Hogyan lehet a nyugdíjaskort tartalommal megtölteni? A különböző tevékenységi körökre éppúgy kapunk a könyvben javaslatokat, mint ahogy az utazás és az autóvezetés, a táplálkozás és a testápolás kapcsán; ezek összetett szempontrendszerei is megnevezésre kerülnek. A könyv szabadon hagyó módon kínál hasznos alapot az ezekkel kapcsolatos döntések meghozatalában. A szaporodó időskori panaszok kapcsán a mindennapi élet gyakorlati kérdései is felmerülnek. Hogyan célszerű a lakást átalakítani? Mely kisegítő szolgáltatások érhetők el? Felismerik-e a családtagok az ellátás szükségességét? Mit tudnak tenni, ha az idős ember zavarttá válik? Merésznek tűnhet a gondolat, de a haldoklás és a halál az emberi életben válhat ünnepi órává és az élet egyik csúcspontjává. Ezt az újszerű megközelítést képviseli a könyv, felvállalja a dogmák megkérdőjelezését és a felvilágosító munkát; kísérlet, amiben gondolkodásunkat szerencsés esetben forradalmasítani leszünk képesek. A fő célunk az, hogy elősegítsük az emberi öregedés kultúrájának kialakítását; hogy az így kialakított kultúra megfeleljen az élet időskori szakaszának egzisztenciális sajátosságainak; hogy a testi, lelki és szellemi szükségszerűségeken túlmutatóan a testi és a szellemi lehetőségek tárházát emberhez méltóan kiaknázhassuk.

 

Kláris Kiadó, 2023.

Aletheia könyvek–sorozat

Írta: Volker Fintelmann

Fordította: Malina János

 

Kapcsolódó kiadványok:

Kovács György: Egy időskorba zárt világ