Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Ariosto, Ludovico

Ludovico Ariosto (Reggio Emilia, 1474. szeptember 8. – Ferrara, 1533. július 6.) a XVI. század legnagyobb olasz költője volt: a cinquecento Dantéja – ahogy a kritika nevezi. Hatása óriási volt, bár követője nem akadt. A 16. században 154 kiadása volt, 1600 és 1679 közt már csupán 31, 1679 és 1713 közt nem is adták ki. A felvilágosodás, majd a romantika hozta meg újra Ariosto megbecsülését – leginkább főművéért az Orlando furioso (Az eszeveszett Orlando) című munkájáét – amely megbecsülés azóta is tart. Az Orlando furioso hatása érezhető Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposzában, Arany János pedig a Toldi szerelme című munkájában egyes motívumokat kölcsönöz tőle.

Rendezés:
Nézet:

A klasszikus alkotások és a szakirodalom alapos és széleskörű ismerete alapján megírt, információkban és dokumentumokban bővelkedő, olvasmányos stílusú kötet hiteles és színes képet ad Ariosto koráról, életéről, egyéniségéről, műveiről.

1.867 Ft 1.773 Ft

Ludovico Ariosto (1474–1533) a XVI. század legnagyobb olasz költője: a cinquecento Dantéja – ahogy a kritika nevezi. Főműve, Az eszeveszett Orlando mellett lírája nem kevésbé értékes része életművének, ahogy Arany Jánosnak epikája mellett balladái és Őszikéi.

2.310 Ft 2.194 Ft

Hogy az Ariosto-hagyatékban a költő halála után előkerült és kiadott Öt ének Az eszeveszett Orlando bővítése lett volna-e, vagy egy új Ariosto-mű kezdete: vita tárgya a kutatók körében. Kortársai és közeli utókora önálló műnek tekintette.

2.465 Ft 2.341 Ft

Az olasz irodalomban Ariosto volt a szatíraműfaj megteremtője és egyik legjelesebb képviselője. Hét fiktív levél formában írott verséből nem csak életének, költői és közéleti pályafutásának fontos eseményeiről kapunk hiteles élményszerű képet, hanem az udvari ember és udvari költő gyakran keserves, ellentmondásos helyzetéről is. 

1.445 Ft 1.372 Ft