Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Chrétien de Troyes

Chrétien de Troyes (1140 körül – 1190 körül) francia költő, korának leghíresebb és leghatásosabb költője, a középkori epika mestere és mintája, műveiből nemcsak francia, hanem angol és német költők is sokat merítettek. A Grál-költészet egyik képviselője, a középkori regény (roman) műfajának egyik legjelentősebb alakja, kinek életéről kevés konkrétumot tudunk. 1160 és 1181 között Troyes-ban élt, valószínűleg Mária champagne-i grófnő szolgálatában (az ő megrendelésére készült A Kordé Lovagja); 1182-ben Elzászi Fülöp elzászi, flandriai és vermandoisi gróf udvarához szegődött (neki ajánlotta A Grál Meséjét). Két szerelmi dal mellett öt regényt tulajdonítanak neki, ő maga a Cligès (1176 körül) elején felsorolja addigi műveit: az Érec és Énide-et (Erec et Enide), egy elveszett Ovidius-fordítást és egy szintén nem ismert „Márk királyról és a Szőke Izoldáról” szóló művet. Elképzelhető, hogy ő írta az Angliai Vilmos című regényt is (ennek szerzője szintén Chrétiennek nevezi magát). Részben ő szerezte a Perceval le Gallois-t (az első kilencezer sort), mely Elzászi Fülöp megrendelésére készült, valamikor 1181 után. A korai középkori regények egyik fő jellegzetessége volt, hogy szerzőik történeti műveket, históriákat jelöltek meg forrásukként. Chrétien nem bizonygatja forrásai hitelességét: vagy nem is említi, vagy jelentéktelennek mondja őket (Érec). Elbeszélései középpontjában a főszereplő sorsa áll, melynek háttere – az arthuri világ – elveszti történeti jellegét, mitikussá válik.

Rendezés:
Nézet:
Az Oroszlános Lovag, ez a XII. századi, ófrancia nyelven írt verses regény az Arthur-mondakör egyik lovagjának, Yvain-nek a kalandjait beszéli el.
2.110 Ft 2.004 Ft

Az udvari regény megteremtője, a champagne-i Chrétien de Troyes utolérhetetlen művészi tehetséggel ötvözte egybe az udvari szerelmet és az ún. „matiére de Bretagne”-t, az ősi kelta mítoszokra és folklórra visszanyúló breton és walesi legendákat, történeteket és meséket.

2.515 Ft 2.389 Ft

Chrétien de Troyes verseinek újszerű, az olvasmányosságot előtérbe állító új fordítását tartja kezében az olvasó. A történet Perceval útját követi otthonából Walesig, elbeszéli a lovagtársai körében véghez vitt kalandjait egészen addig, míg a csúcsponton találkozik a Halász Királlyal...

2.990 Ft 2.691 Ft