Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Lope de Vega

Félix Lope de Vega y Carpio (Madrid, 1562. november 25. – Madrid, 1635. augusztus 27.) spanyol költő, a barokk dráma legjelentősebb művésze, közel 1500 színmű és több száz kisebb drámai darab alkotója (ezek közül kb. 500 ismert). Termékenysége legendás volt – azzal dicsekedett, hogy több darabját 24 órán belül írta meg és vitte színpadra. Drámaírói sikerei még Cervantes – akit egyébként sem becsült sokra – ez irányba tett próbálkozásait is elhalványították. Alapvetően kétfajta drámát írt: egyfelől a korabeli erkölcsöket és intrikus viszonyokat igyekezett bemutatni – nem egyszer saját kaotikus szerelmi életéből merített –, történelmi darabjaiban pedig spanyol legendákat és más történeteket dolgozott fel. A drámák mellett bukolikus románcokat, korabeli események és szentek életének verses feldolgozásait, meséket is írt. Élete legalább olyan szövevényes volt, mint darabjai: önkéntesként szolgált a Legyőzhetetlen Armadában, szerelmi ügyei pedig hírhedtté tették és sokszor összetűzésbe került a hatóságokkal, végül papként fejezte be életútját.

Rendezés:
Nézet:

Lope de Vega, a spanyol nemzeti dráma megteremtője volt az első a spanyol irodalomban, aki nagy szonettgyűjteményt tett közzé. Szonettjeinek, akárcsak egész életművének legfőbb ihletője viharos szerelmi élete.

2.115 Ft 2.009 Ft

A balga dáma, Lope de Vega egyik legnépszerűbb színműve, mindezidáig ismeretlen volt nálunk, pedig a spanyol színházak a darab 1613-as bemutatója óta mindmáig repertoárjukon tartják.

2.115 Ft 2.009 Ft

Lope de Vegának, a spanyol „Aranyszázad” kiemelkedő drámaírójának ez a kevéssé ismert, de remekbe szabott komédiája – jóllehet a szerző egy viszonylag korai művéről van szó – teljes fegyverzetében mutatja a briliáns színpadi bonyolítás és a szellemes verselés mesterét.

2.115 Ft 2.009 Ft

Lope de Vega Olmedo lovagja című tragikomédiája először jelenik meg magyarul. Ez a cseppet sem szokványos színmű kivételes helyet foglal el Lope de Vega gazdag életművében.

1.670 Ft 1.586 Ft

Lope de Vegát, a klasszikus spanyol dráma megteremtőjét, Luis de Góngora és Francisco de Quevedo mellett a spanyol barokk nagy költőjét jókora késéssel ismerhette meg a magyar közönség. Románcai viharos szerelmi életét őrzik, perzselő szenvedély sugárzik belőlük.

1.885 Ft 1.791 Ft